Missa inte våra kulturguidningar!

Nu har vi kommit en bit på väg på de 13 planerade kulturguidningarna den här säsongen. Hittills har vi klarat av Klakeborg, Sturefors, Öna, Grensholm och Alvastra. Men var inte oroliga. Vi har många spännande platser kvar i programmet.

Nu i helgen bjuder vi på två olika guidningar. På lördag 8 juni visar vi Svaneholms borgruin. Ruinen står på en udde i Kilarpesjön vid Västra Harg. På medeltiden var platsen en holme omgiven av vatten och sankmarker. Själva borgen var en del av kampen om makten i Sverige på 1360-talet.

På söndag 9 juni är det dags för ett litet gravfält med domarringar och stensättningar i Ingelstad, ca 1,6 km norr om Risinge gamla kyrka. Intill gravfältet finns en stor treudd – en spännande fornlämningstyp som vi kommer att berätta mer om på plats.

Under juni hinner vi med ytterligare två guidningar. Den 19 juni visar vi lämningarna efter Sankta Ingrids kloster i Skänninge och den 26 juni är det dags för Skällviks borgruin. Sedan tar vi en paus under juli och nästan hela augusti för att fortsätta programmet på Arkeologidagen den 26 augusti med gravfältet vid Hägerstads slott i Hannäs. Därefter följer de tre sista guidningarna i september med gravfälten vid Smedstorp i Ydre och på Lunds backe i Vallerstad samt hällristningarna vid Hästholmen.


Ha en fin sommar och hoppas att vi ses!

Ann-Charlott Feldt, arkeolog

P.S. Fler spännande guidningar hittar ni på https://www.naturguidning.se/ 

 

Kommentarer