Häng med oss ut till spännande platser!

Precis som tidigare år så kommer vi att ha guidningar runt om i Östergötland under perioden 5:e maj till 25:e september. I år är det 13 spännande platser som vi besöker tillsammans med olika arkeologer som guider. Tio av dessa guidningar bekostas i ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Östergötland och museet. Två (Klackeborg och Svaneholm) är beställda av Mjölby kommun och en tredje (kulturreservatet Öna) är museets eget arrangemang.


I år har vi lyckats klämma in hela tre medeltida borgar i programmet. Två av dem är riktiga fantasieggande ruiner. På Svaneholms borg finns fortfarande ett flera våningar av ett torn kvar. Även i Skällvik finns riktiga ruiner med tydliga murar och rum. För den tredje borgen, Klackeborg, är det lite annorlunda. Här finns nästan bara en av vallgravarna bevarade i synligt skick. Här finns istället en lång historia från stenålder till nutid och tack vare arkeologiska undersökningar som gjordes där på 1990-talet vet vi mycket om vad som finns dolt under marken.


Förutom borgarna omfattar programmet flera gravfält, klosterruinerna i Alvastra och S:ta Ingrids kloster i Skänninge, Sturefors slottspark och berättelsen om folk och fä på Öna. På Lunds backe får deltagarna kanske höra sägner om Lundsgubben och annat oknytt. Programmet avslutas på kvällen den 25 september då deltagarna får uppleva hur hällristningarna vid Hästholmen kommer till liv i mörker och släpljus.  


Ni hittar programmet med vägbeskrivningar och övrig information på Östergötlands museums hemsida och på Länsstyrelsens Natur- och kulturguidningar.

Vi ses!
Ann-Charlott Feldt, arkeolog


Kommentarer