Nytt nummer av Arkeologi i Östergötland är på gång!

Under vintern har arkeologerna på Östergötlands museum, Arkeologerna SHM och Stiftelsen kulturmiljövård arbetat flitigt med artikelskrivande. Under våren tog redaktionens arbete vid och nu har årets nummer av tidskriften lämnats till tryckeriet. Så snart är det dags! Det blir ett fullmatat nummer på drygt 60 sidor där 24 arkeologer berättar om stort och smått inom östgötsk arkeologi. 


I årets nummer färdas du som läsare från spåren efter den äldsta stenålderns jägare vid Tåkern, via bronsålderns hällristningar och järnålderns gravar ända in på 1800-talets stadsgårdar. Du får ta del av flytten av ett hällristningsblock, se fynd från vikingatida gravar och besöka de avrättade på galgbacken. Du får läsa om en mäktig gravgåva till ett barn och spåren efter järnålderns odlingar. Vi besöker myllrande stadsgårdar och ljusskygga verksamheter i ett hamnkvarter. Gravstenar på en ödekyrkogård berättar om människoöden och i kungens stora hall hittas guldgubbar. Författarna har också passat på att damma av några gamla fynd och titta på dem i ljuset av ny forskning. Kan DNA svara på vilka det egentligen var som låg i gravarna vid S:t Martins kyrka i Skänninge? Om allt detta och mycket mer kan du läsa i årets nummer av Arkeologi i Östergötland.


Nu väntar vi på att tryckeriet ska göra sin del av jobbet så att vi kan fortsätta att förgylla din vardag med ett nytt nummer av Arkeologi i Östergötland. 

Snart är den här! Håll utkik på vår Facebook och hemsida.

Ann-Charlott Feldt, arkeolog

Kommentarer