Nu byter vi chef

Idag är det dags att ta farväl av vår avdelningschef Marie Ohlsén. Hon fortsätter visserligen som vår chef fram till årsskiftet men kommande dagar lär de flesta vara lediga. Marie har basat över oss sedan 2005 och vi kommer alla att sakna henne. Hon har bidragit med många dåliga vitsar och glada skratt på vår avdelning men också med stor värme, kunskap och förmåga att sätta sig in i och ha en överblick över allt som sker, såväl på vår avdelning som på museet och i vår omvärld.Marie försvinner inte från museet utan kommer nu att bli chef för en ny avdelning som omfattar bl a Löfstad slott, våra utgårdar, våra butiker och Kulturarv Östergötland. Hon var avdelningens första bloggare på vår arkeologiblogg så därför tyckte jag att det var lämpligt att hon förärades ett eget blogginlägg.

Marie började arbeta här på museet redan 1988 på en utgrävning i Vreta Kloster och har sedan dess funnits här med undantag för en period i början av 1990-talet. Vi två grävde tillsammans första gången i den stora undersökningen av två medeltida stadsgårdar i kvarteret Brevduvan i Linköping 1989. 

Sedan dess har hon precis som vi andra kuskat länet runt till olika undersökningar. Det har blivit många undersökningar av medeltida lämningar på landsbygden och i våra medeltidsstäder genom åren, men också stora undersökningar av förhistoriska boplatser och agrara lämningar. Nämnas kan t ex den stora parkeringen i Kallerstad i Linköping och grävningarna för E4:an vid Järnstad utanför Ödeshög.


Arbetet med pedagogiken kring våra undersökningar och länets fornlämningar har hela tiden legat Marie varmt om hjärtat. Många av länets invånare har stött på henne som föreläsare, författare eller pedagog i järnåldersdräkt. Hon har varit inblandad i turismprojektet Götarike och arbetat med pedagogiken inom Riksantikvarieämbetets stora Slättbygdsprojekt för dubbelsåret mellan Mjölby och Motala. Hon har förutom alla arkeologiska rapporter även skrivit böckerna Krokeks kloster. Franciskanernas skogskonvent (som utkom 2011 och som hon berättade om här i det allra första inlägget på vår blogg) och Malmslätt rätt och slätt (utkom 2012 och skrevs tillsammans med Hans Nilsson).

På senare år har vi blivit en avdelning med både arkeologer och byggnadsantikvarier och Marie har med stort intresse engagerat sig i de byggnadsantikvariska frågorna. Dom fick hon en försmak av redan 1996 då hon var med på de stora byggnadsarkeologiska undersökningarna på Linköpings slott. Hon dokumenterade fasader och gamla mögliga källare med lika stort intresse och tålamod.

När vi nu tar avsked av Marie hälsar vi istället Mats Magnusson välkommen som vår nya chef. Vem vet, han kanske föräras presentation i ett inlägg på bloggen framöver.

Ann-Charlott Feldt
1:e antikvarie


Läs mer om boken Krokeks kloster. Franciskanernas skogskonventLänkar till boken om Malmslätt rätt och slätt


Kommentarer