Till bygdens försvar mot fiender och farsot på Arkeologidagen

Om vi följer skylten så kommer vi till en plats som traditionen pekar ut som pestkyrkogård.

På söndag den 25:e augusti är det dags igen för den årliga Arkeologidagen. I år lämnar vi på museet Linköping och drar oss ner till trakterna mellan Kisa och Horn i södra Östergötland. Vi tar med alla som är intresserade på en arkeologisk safari till pestgravarna i Skinnarsbo och fornborgen Skansen i Orremåla i Horns socken. På vägen vandrar vi även en bit längs den gamla häradsvägen.

Platsen kallas Kyrkogården på handlingarna till Storskiftet i 
Skinnarsbo år 1811 (Lantmäterimyndighetens arkiv).
Museets program på årets Arkeologidag är ett samarrangemang med Östergötlands museum, Kultur- och fritidsnämnden i Kinda kommun och Södra Kinda Bygdegille. Vi kommer att berätta om pest och andra farsoter, varför man begravde folk på utmarken, vad som hände efter digerdöden, hur olika forskare tolkar fornborgarna och om några krigståg som drabbat Kindabygden. Till vår hjälp har vi Kinda kommuns mycket kunnige och lokalhistoriskt intresserade kultur- och fritidschef Jerker Carlsson.

Vi samlas kl 13.30 vid Biblioteket i Horn för vidare färd med egna bilar. Tänk på att samåka då det är begränsat parkeringsutrymme på de båda platserna vi ska se. Terrängen är kuperad och bitvis svårforcerad, så rejäla skor rekommenderas. Ta med kaffekorg för en fikapaus på fornborgen om vädret tillåter. Självklart är evenemanget kostnadsfritt. De senaste numren av tidskriften Arkeologi i Östergötland kommer att finnas till försäljning.

Kan kullen vara en grav?
Vi ses väl i Kinda på söndag
Ann-Charlott Feldt 
& Marie Ohlsén






















Läs mer om vad som händer på Arkeologidagen runt om i landet

Du kan läsa om de tre senaste numren av Arkeologi i Östergötland om du följer länkarna
http://arkeologiostergotland.blogspot.se/2011/09/nu-ar-andra-numret-av-arkeologi-i.html


Kommentarer