Ny årsbok från museet

Nu är museets årsbok för 2012 på gång. Idag kom första boklådan från tryckeriet. Vi fick den bara några timmar innan boken skulle visas upp för pressen så det var lite nervöst men nu är den här. Resten av leveransen väntas på måndag men redan ikväll kan ni kanske se den skymta förbi på TV4.


Årsbokens namn är Troll, bröllop och jul och handlar om östgötska traditioner och folktro. Här kan man läsa om traditioner knutna till våra stora högtider som jul, påsk och midsommar. Vi får lära oss hur man firade bröllop och hur julfirandet gick till på Löfstad slott. I Gusum lever fortfarande den medeltida traditionen med knutgubbar kvar.

Ebbe Schön tar oss med till tomtarnas värld och vi får följa Anders Persson till Helvetets port. Ingrid Gustin berättar om en kvinna med makt ute på östgötaslätten - Ingrid Ylva.


Jag själv låter läsaren stifta närmare bekantskap med figurer som prins Lönevål, Kättil Okristen och jätten Bule. Kättil berättade jag förresten om här på vår blogg tidigt i våras. Nu kan ni läsa mer om honom och de andra i boken.


En artikel med rubriken Ut med det gamla och in med det nya bygger på intervjuer med ungdomar där de får berätta om dagens traditioner och folktro. En annan berättar om en trolldomsprocess i Finspång på 1600-talet. Här finns med andra ord litet av varje för alla smakriktningar. Kanske en lämplig julklapp som ni snart kan köpa i museets butik.

Ann-Charlott Feldt
1:e antikvarie

Kommentarer