Nu är det ljus här i vårt hus...

 
Ljusstake av keramik kopia av en medel-
tida ljusstake av keramik som hittades
vid undersökningar i Köpenhamn. I
museets samlingar finns fragment av
keramikljusstakar.
Julen närmar sig med stormsteg och därmed julledigheten. Innan vi arkeologer går hem och proppar i oss av julbordens läckerheter tänkte jag passa på att visa några föremål ur museets samlingar.

Ljuskällorna i bostäderna under förhistorien och medeltiden var sparsamma. Rummen lystes upp av skenet från eldstaden, ibland med hjälp av tyrvedsbloss, oljelampor och talgljus. Fönstren var, om de överhuvudtaget fanns, små och släppte inte igenom särskilt mycket ljus. Endast de rikare hade under medeltiden glasrutor, enklare folk fick nöja sig med rutor gjorda av djurens urinblåsor.

Ljushållare och ljusstakar fanns i många olika modeller och material. I museets samlingar har vi allt från enkla smidda blosshållare till silverkandelabrar. De sistnämnda är förstås inget som grävts upp av oss arkeologer men vi har genom åren hittat en hel del enklare ljus- och blosshållare vid våra undersökningar.
 
 

Från en undersökning som gjordes på 1960-talet kommer en smidd ljushållare av järn. Den hittades i kvarteret Ambrosia i Linköping. Där fanns under medeltiden ett stenhus, en badstuga och en systuga. Förutom ljushållare så hittades bl a tappkranar till öl- och vintunnor och synålar. Kanske var det en sömmerska eller skräddare som utförde sitt arbete i skenet av ett talgljus fastsatt i ”vår” ljushållare.När Norrköpings kommun bytte avloppsledningar i Dalsgatan i början av 1990-talet dök en liten sotig och svartbränd keramikdosa upp i kulturlagren. Efter lite funderande och en välbehövlig rengöring av föremålet kunde vi konstatera att det var en liten oljelampa av keramik. Det kunde genom sin placering i kulturlagren dateras till 1600-talet.

Vill ni se fler ljusstakar från Östergötland kan ni söka i museets samlingar på nätet http://sofie.ostergotlandslansmuseum.se/ eller i Historiska museets samlingar där det bl a finns fina ljusstakar från Vreta kloster http://mis.historiska.se/mis/sok/sok.asp

I museets butik kan man köpa denna stumpastake som är en kopia av en ljusstake från museets samlingar. Kanske ett julklappstips. http://www.ostergotlandslansmuseum.se/butiken.html


En riktigt God Jul önskar museets arkeologer genom
Ann-Charlott Feldt
1:e antikvarie

Kommentarer