Slottsträdgården gömde en medeltida källare

Utgrävningen av torngrunden är nu i full gång och det är dags att komma med en ny rapport. Arbetet har redan bjudit på flera överraskningar och vi får inleda med en rättelse.
I måndagens blogg påstod jag att vi hade hittat de tjockaste murarna på Linköpings slott och att det var hela 2,3 m tjocka. Det visade sig vara en ren lögn. När jag skulle fotografera den västra muren från en bra utsiktspunkt uppe på en dumphög var det något som inte stämde och efter en kontrollmätning visade att den är hela 2,9 m tjock. Den norra muren är dock bara 2,55 m tjock.


Nästa överraskning kom när vi fortsatte arbetet med att gräva bort raseringsmassorna som fanns inuti byggnaden. Grävmaskinen grävde och grävde och grävde. Till slut var det nästan så att han inte nådde ner längre. Då tog äntligen raseringsmassorna slut och vi nådde en nivå med rester av träbjälkar. Torngrunden innehöll en 3 m djup källare.


Vi har också kunnat konstatera att vi inte är de första som grävt i grunden. När ett av slottets stuprör skulle anslutas till en dagvattenledning någon gång under 1900-talet fick de som skulle gräva ner ledningen en ordentlig överraskning, då de helt plötsligt stötte på den västra muren. Ledningen fick göra en sväng och följde muren fram till dess att man uppenbarligen gav upp försöken att hitta en öppning och istället grävde sig rakt igenom. Vi har, som ni ser på bilderna, nu tagit bort den gamla ledningen och tillfälligt kopplat på ett nytt plaströr.

Nu hoppas vi att det ska sluta regna.
Ann-Charlott Feldt
1:e antikvarie


Kommentarer