Vikingakvinnans hängslekjol – domen har fallit

För nästan precis en månad sedan ställde jag här på bloggen frågan - Vem äger vårt kulturarv? Nu har ett svar kommit. Efter två dagars rättegång, 23-24 maj i Aust-Agder tingrätt i Arendal i Norge, kom så domen igår. Nille Glæsel frikändes helt och Aase Folkvord på Viking Tekstil ska betala Nilles rättegångskostnader – en liten nätt summa som enligt domen uppgår till ca 135 000 norska kronor.

Rättssaken med rubriken Rettigheter til vikingdrakt har jag redan berättat om. Läs om det på http://arkeologiostergotland.blogspot.se/2012/05/vem-ager-vart-kulturarv-slaget-om.html.

Vi som intresserat oss för frågan har kunnat följa inläggen både i norsk press och på facebook-sidan Slaget om Selekjolen. På facebook har kommentarer och bilder på hängslekjolar rasat in och sidan har blivit en guldgruva för den som söker inspiration för att själv skapa sin vikingadräkt.Facebook-sidan har i skrivande stund fått 1748 gilla-markeringar. Om man kikar in på sidans beskrivning finns en länk till det fax från Aust-Agder tingrett där intresserade kan läsa hela domen. Ni ser länken här också:

Bosslands Vikinglag i Norge genomförde en insamling av namnunderskrifter på internet för att stötta Nille. De fick in över 1000 namn på sitt upprop till Inbyggerne i landet vårt, där de frågar om någon kan ha ensamrätt till allas vårt kulturarv. http://www.underskrift.no/vis.asp?Kampanje=3933

Strax efter rättegången presenterade Marianne Becker på Agder Vikinglags hemsida en fyllig resumé av rättegången. Där kan vi läsa om Nille och Aase, de olika dräkterna och vittnesmål från experter. Istället för att citera andrahandsuppgifter lämnar jag här länken till Mariannes inlägg Retten er hevet:

Det blev alltså inget skadestånd och inget bokbål den här gången. Jag funderar på om något liknande kan hända i Sverige. Vem vet. Men än så länge kan vi på Östergötlands museum lugnt fortsätta att använda våra historiska dräkter och låta vår sömmerska sy upp nya.

Vi kanske ses på någon vikingamarknad i sommar.
Ann-Charlott Feldt, 1:e antikvarie


Läs mer om Slaget om Selekjolen på Facebook:


Reportage från rättegången mm hittar du här:
http://www.levangeravisa.no/nyheter/article3198258.ece#.T9mpyAhY5uQ.facebookKommentarer