Krokek i mina drömmar

Välkommen till vår nya bloggsida.

Det händer just nu mycket inom arkeologin, främst tänker jag på det nya lagförslaget om ökad konkurrens som Regeringskansliet/Kulturdepartementet skickat på remiss.

Jag själv lägger sista handen på texten till boken om Krokeks franciskankonvent. Den planeras att utkomma i maj månad. Konventet etablerades troligen på 1430-talet. Det placerades på gränsen mellan Sörmland och Östergötland, alldeles intill Krokbäcken i den nordöstra delen av Östergötland. Klosterkyrkan var byggd av tegel med grundmurar av natursten. Konventet var omfattande och klosterkyrkan hade samma storlek som en kyrka i ett stadskonvent. Placeringen i utmarken mot Kolmårdsskogen beror på det förnämliga läget vid den gamla vägen mot Stockholm som även användes av kungen vid sin eriksgata. Här erbjöd franciskanerna de resande övernattning, ett mål mat och kanske lite omvårdnad av sår, sjukdomar och skador. Naturligtvis ingick även själavård.

De arkeologiska undersökningar och markradarundersökningar som genomförts sedan 2006 har blottlagt välbevarade lämningar efter brödernas byggnader. Murarna står kvar upp till en meters höjd och fynd av fönsterglas visar att man inte sparat på något vid byggnationen.

Grundmur med tegelvägg

Marie Ohlsén, avdelningschef

Kommentarer

  1. Välkomna till bloggosfären :)

    Magnus Reuterdahl

    SvaraRadera

Skicka en kommentar