Besök Onkel Adamsdagen på söndag


På självaste valdagen, söndag den 11 september, är det återigen dags att låta Onkel Adamsgården i Linköping öppna sin port och välkomna in besökare. Denna undangömda pärla bakom rött plank på Hunnebergsgatan är en välbevarad stadsgård från tidigt 1800-tal. Tittar man dessutom på gatusträckningen och tomtindelningen, så ger det en god bild av 1700-talets Linköping. Förutom bostadshuset i två våningar, så har gården en inre gårdsmiljö med kullersten, uthus, litet stall, loft och en trädgård. Allt vad en bättre bemedlad familj kunde tänkas behöva under 1800-talet. 


Idag äger Östergötlands museum Onkel Adamsgården, och det är just hemmet till den forna ägaren Carl Anton Wetterbergh, kallad Onkel Adam, som museet visar upp. Carl Anton Wetterbergh var läkare med ett starkt socialt intresse, men det var som författare han blev allas ”Onkel Adam”. Främst var det hans utgivning av barntidningen Linnea, en slags föregångare till Kamratposten, som kom att göra honom känd i Sverige och en riktig Linköpingsprofil.

På söndag kan du njuta av den bevarade gården, titta på lusthuset och följa med på visning av den välbevarade lägenheten där Onkel Adam med familj bodde. Visningar ges under dagen mellan 11.30 till 15.30, se programmet. Information finns också på Östergötlands museums hemsida.

Vi ses på söndag!

Klara Johansson, Byggnadsantikvarie


Här är programmet:

Kl 11:15 Om Onkel Adam. Museipedagog Ragnvi Andersson 

Kl: 11:45 Om Museet och samlingarna. Antikvarie Tova Sylvan 

Kl: 12:15 Johan Peter Frisk får en idé. Docent Göran Tagesson, Uppsala Universitet. 

Kl: 12:45 Inget hushåll utan uthus och trädgård. Byggnadsantikvarie Klara Johansson

Kl 13:15  Om Onkel Adam. Museipedagog Ragnvi Andersson 

Kl: 13:45 Om Museet och samlingarna. Antikvarie Tova Sylvan 

Kl: 14:15 Johan Peter Frisk får en idé. Docent Göran Tagesson, Uppsala Universitet. 

Kl: 14:45 Inget hushåll utan uthus och trädgård. Byggnadsantikvarie Klara Johansson

Kommentarer