Arkeologidagen - Bland gårdar, kloster och slott

Då är det dags igen. Ett år har gått och nu är det strax sista söndagen i augusti. Med den infaller, som många nog vet, också Arkeologidagen. Evenemanget gick av stapeln första gången 1988 och sedan dess har museer, föreningar, fornbyar och många andra organisationer genomfört otaliga aktiviteter den sista söndagen i augusti varje år. Här på muséet har vi genom åren haft föreläsningar, fornvandringar och prova på-aktiviteter. Vi har besökt utgrävningar i städer och vandrat längs nästan bortglömda stigar i skogen. Vi har visat gravfält, borgar, ruiner, skelett, fynd och mycket annat.


I år har vi bestämt oss för att anordna ett litet miniseminarium på muséet. Under rubriken Bland gårdar, kloster och slott håller vi tre stycken 30-minuters föreläsningar med utgångspunkt från arkeologiska undersökningar i Linköpingområdet. Utanför föreläsningssalen visar och berättar vi om fina fynd och spännande gravar från Linköping. Där finns också ett bokbord.


I den första föreläsningen berättar Fredrik Samuelsson om undersökningarna på Åby Västergård som gjordes inför att trafikleden Ullevileden skulle byggas mellan Tornby/Ullevi och Kallerstad. Där hittades både de förväntade lämningarna från järnåldern men också en helt oväntad källare från medeltiden.

Emma Karlsson kommer att berätta om de spännande undersökningarna av Franciskanernas kloster på Hospitalstorget i Linköping. Under ett par säsonger har delar av klosterkyrkan och flera gravar från klostrets kyrkogård undersökts.

Föreläsningarna avslutas med att jag berättar om Linköpings slott – den forna biskopsgården. Det blir glimtar ur slottets 900-åriga historia där publiken får möta både kända och okända invånare och händelser från olika tider.

Datum: Söndag den 27 augusti
Tid: 10:00 - 13:00
Plats: Östergötlands museum, Wallenbergssalen 
Fri entré till föreläsningar och fyndvisning.

Program:
10:00 - 12:45 Visning av fynd från Hospitalstorget i Linköping
10:30 - 11:00 Vikingatid och medeltid i Åby Västergård (föreläsning)
11:15 - 11:45 Franciskanernas kloster (föreläsning)
12:00 - 12:30 Linköpings slott (föreläsning)


Om ni inte fått nog av arkeologi för dagen, fortsätter eftermiddagen med en stadsvandring arrangerad av Arkeologerna, Statens Historiska museum med rubriken En stad reser sig ur förfallet. Vandring i spåren av 1700-talets byggboom Linköping. Läs mer om den i Arkeologidagens program.  I Programmet finns också många andra spännande evenemang runt om i landet som man kan ta del av. 

Väl mött på söndag!
Ann-Charlott Feldt
Arkeolog

Kommentarer