Herrskapsstallet på Kvisterums herrgård

Huvudbyggnaden till Kvisterums herrgård.
Visst är det härligt med snö! om man är barn, skidåkare eller på fritiden. Men för en byggnadsantikvarie är det surt med ett tjockt snötäcke på hustaken. Knepigt att se vad det är för takmaterial. Man får spana vid takfoten. Som här vid Kvisterums herrgård en snöig januaridag.
 
Två mindre bostadsflyglar på herrgården.
Kvisterum ligger i Åtvidabergs kommun i den vackra Uknadalen och i Gärdserums socken. Flertalet av byggnaderna vid Kvisterum är uppförda i empirestil på 1840-talet efter ritningar av byggmästare Jonas Jonsson. Jonas Jonsson har satt sin prägel på ett helt pärlband herrgårdar i bygden, där Tjustempire har blivit ett begrepp.
 
Herrskapsstallet och övriga byggnader bär spår av eller är tillkomna efter Jonas Johnssons ritningar.
En av flera spännande byggnader är herrskapsstallet, även det bär spår av Jonas Jonssons hand. Under snön skymtar ett nytt enkupigt lertegel. Det känns skönt att taket är helt sedan kan fastighetsägaren i lugn och ro ta sig an renoveringen av putsen, grunden, fönstren och dörrarna. De övriga byggnaderna på Kvisterum är avfärgade i en gul kulör men herrskapsstallet har varit rosa med dörrar i guldockra, takfoten har varit gråmålad och hörn och omfattning vita. En härlig färgsättning som drar blickarna till sig.
 
Portalomfattningar och dörrar har varit målade i guldockra med linoljefärg.
På gaveln sitter en vinsch för att rationellt hissa upp stråfoder på skullen. På en herrgård var ridhästar och vagnshästar lite av statusdjur fullt jämförbara med en lyxigare personbil. De fick rikligt och bra foder och hade rymliga spiltor som var målade med oljefärg. På taket sitter ventilationshuvar som vädrade ut fukt och dålig lukt.
 
Den ristade rustiken i bottenvåningen har en gång varit lysande rosa.
Marie Hagsten
Byggnadsantikvarie

Kommentarer