Uppdrag dokumentation

Nu är det dags. På söndag 10/11 invigs en utställning i Dahlgrenssviten här på Östergötlands museum. Tidigt i våras berättade jag på bloggen om mina tankar kring vad vi nutida arkeologer lämnar efter oss i arkiven. Då skulle jag bidra med några texter till den planerade utställningen. Nu finns den snart på plats och den har fått namnet 
Uppdrag dokumentation


Att dokumentera är en stor del av arkeologernas, byggnads-antikvariernas och konservatorernas arbete och det är vad utställningen handlar om. I vårt arkiv finns fantastiska ritningar och och en stor samling unika foton tagna av legendariska museimän som t ex Bengt Cnattignius från och med 1920-talet och Anders Lindahl under 1940- och 50-talen. Det är foton som visar en helt annan, svunnen, värld. Men där finns också  bilder som visar fornlämningar, kulturmiljöer, byggnader och kyrklig inredning som har bevarats fram till i dag. Nu visar vi en glimt av den dokumentationsskatt vi har i våra arkiv och det dokumentations-arbete som ständigt pågår. 


Utställningen invigs kl 14.00 med ett samtal om vikten av dokumentation. Kom och hör vad två av våra tidigare museichefer, en tidigare länsantikvarie, en tidigare biträdande länsantikvarie och en stadsantikvarie har att säga om dokumentation.  

Vi ses på söndag!
Ann-Charlott Feldt
1:e antikvarie

Läs mer om vernissagen
http://www.ostergotlandsmuseum.se/posts/272

Länk till vårens blogginlägg Finns det något kvar?
http://arkeologiostergotland.blogspot.se/2013/03/finns-det-nagot-kvar.html

Kommentarer