Det hände på TV

Igår kväll kunde svenska folket se det andra programmet i serien Det hände här på SVT:s kanal 1. Den här gången sändes programmet från Boxholm i södra delen av länet. Historikerna i programmet presenterade tre olika berättelser från kommunen. Det var Rommels skrot som smältes ner på bruket i Boxholm, Brita i Dammen vars tragiska öde hade gett namn åt en lokal spökhistoria och Tord Riddare som Gustav Vasa lät avrätta efter ett uppror på 1540-talet.
 
Kan det vara Tord Riddare?
I TV-programmet besöktes bl a det arkeologiska magasinet här på vårt museum. Anledningen till detta var att vi undersökte en del av galgbacken på Kvarnbacken utanför Vadstena för några år sedan. Det var i Vadstena som Tord Riddare avrättades och ett av skeletten från undersökningen kan vara Tords.

Kollegorna Emma Karlsson (som var projektledare för Kvarnbacken-grävningen) och vår arkeo-osteolog Petter Nyberg ledde TV-teamet ner i museets källar-gångar och presenterade dem för skelettet som en gång kan ha varit den levande Tord.


Resultaten från undersökningen finns som en vanlig arkeologisk rapport men också som en bok där Emma och flera andra sätter in gravarna på galgbacken i ett historiskt sammanhang. I boken Döden som straff – glömda gravar på Galgebergsgärdet kan man läsa om den onda och den goda döden och om de 24 män och den kvinna som begravdes vid galgen under perioden 1400-1650.

Du kan se programmet igen på svt24 den 10 mars kl 20.00

Ann-Charlott Feldt
1:e antikvarie


Vill du köpa boken om undersökningarna på Kvarnbacken följ länken till museets förlag och scrolla dig ganska långt ner på sidan 
http://www.ostergotlandslansmuseum.se/forlag.html
Vill du läsa den arkeologiska rapporten kan du ladda ner den som pdf om du följer länken och söker dig till Rapport 2008:105 som består av tre delar http://www.pdfrapporter.se/rapporter_2008.html

Mer om programmet Det hände här kan du läsa på SVT:s hemsida

Kommentarer