Vad gör vi på Kulturarv Östergötland?

Kulturarv Östergötland arbetar för att bevara och tillgängliggöra östgötskt kulturarv och fungerar som en mötesplats för alla som är intresserade av Östergötlands historia! Så kan man kort beskriva nätverket Kulturarv Östergötland. Arbetsuppgifterna är alltså närmast oändliga och sker på många olika plan.

 Hjärtat i verksamheten är hemsidan: www.kulturarvostergotland.se, en virtuell mötesplats som fungerar som ingång till östgötskt kulturarv. Alla nyfikna kan söka i databaser, bland organisationer och ämnen. På förstasidan lyfter vi fram nyheter och den första varje månad beskrivs ett föremål, en person eller till exempel en bild ur Östergötlands rika och mångfacetterade historia. Nu i november berättar vi om skräddarmästare Holms verktyg i Månadens föremål och Månadens film tar oss till Åtvidaberg 1966.  

Månadens föremål. Skräddarmästare Holms verktyg.
Foto: Eva Lundblad, Östergötlands museum

Två gånger om året anordnar vi Kulturarv Östergötlands Kulturarvsdag. Och nu är det snart dags igen! Den 29 november träffas vi på Östergötlands museum under en heldag och får oss en dos kulturarv till livs. Kulturarvsdagen innehåller miniföredrag som denna gång tar upp allt från Braskjubileet, Malexanders hembygdsförenings arbete på nätet och ett bloggprojekt med mellanstadieelever, till hur Länsstyrelsen gjort informationsfilmer om Svaneholms borg och Öna. En längre föreläsning kommer att handla om hur kulturarvsbegreppet används som propaganda och hur vi kan förhålla oss till det. Inbjudan till Kulturarvsdagen hittar du här: http://www.kulturarvostergotland.se/img/2012/10/23/1741731.pdf


I våras var Kulturarvsdagen i Motala. Visning av Lokverkstan.
Foto: Kulturarv Östergötland

Är ni nyfikna på Kulturarv Östergötlands verksamhet så finns det ett Nyhetsbrev att prenumerera på och det går förstås att gilla oss på Facebook!

Tova Sylvan
Gästbloggare och Tf verksamhetssamordnare Kulturarv Östergötland


Kommentarer