Vem äger vårt kulturarv? - Slaget om selekjolen

Frågan verkar kanske lite tokig men den är berättigad. Då och då dyker det upp personer som vill hävda äganderätt till en rekonstruktion av ett förhistoriskt eller historiskt föremål. Blir vi inte själva drabbade rycker i kanske på axlarna och avfärdar personen som en galning eller rättshaverist. För vem kan väl äga designen till en kruka från stenåldern, en vendeltida prakthjälm eller en medeltida mantel?

Den 23 maj i år kommer en rättssak, med rubriken Rettigheter til vikingdrakt, upp i Aust-Agder tingrätt i Arendal i Norge. Det är textilhantverkaren, läraren och författaren till boken Viking, Nille Glæsel som blivit stämd av Aase Folkvord som menar hon har ensamrätt till mönstret för den vikingatida hängslekjolen och till dräkter som till förväxling liknar denna. Aase driver firman Viking Tekstil i Levanger. Hon och konstnären Inger Ragni Palm har i samarbete med forskare skapat en vikingatida kvinnodräkt som köpts in av flera museer.

Aase har framfört flera anklagelsepunkter till Nille. Hon ska förbjudas att sälja och marknadsföra den aktuella dräkten, liksom boken Viking med det nuvarande innehållet om den vikingatida kvinnodräkten samt mönster och bruksanvisningar som medför att andra kan tillverka dräkten. Givetvis vill Aase även ha ett rejält skadestånd och sina egna rättegångskostnader betalda.

Det här handlar om äganderätten till vårt kulturarv. Vad händer om Aase vinner? Kan vi på Östergötlands museum fortsätta att använda våra historiska dräkter och kan vi låta vår sömmerska sy upp nya? Måste vi arkeologer mönsterskydda våra rekonstruktionsförslag och våra ihoplimmade krukor? Kan vi fortsätta vårt arbete med att levandegöra vår historia? Kan detta hända i Sverige?

Läs mer om Slaget om Selekjolen på Facebook:
https://www.facebook.com/#!/pages/Slaget-om-Selekjolen/249487201780518

Nilles dräkter kan du se och läsa om på hennes hemsida: www.vikingdrakt.no

Mer om Aases dräkt får du veta här: http://www.inger-ragni-palm.com/63750608

Vill du veta när det är dags för rättegången så kan du se det här:

Ann-Charlott Feldt
1:e antikvarie

Kommentarer