Arkeologidagen - gravfält, avrättningar, kolmilor och ett nytt nummer av Arkeologi i Östergötland

Sommaren lider mot sitt slut och nu har nog de flesta lämnat semesterläget och återgått till ordningen på jobb och skolor. Nu i veckan genomförde vi säsongens sista av de 15 Natur- och kulturguidningar som vi gjort på uppdrag av Länsstyrelsen. Vi avslutade med ett fint höggravfält i en fårhage – RAÄ Hov 6:1 i Klosterorlunda som ligger mellan Väderstad och Vadstena. Bra väder, trevlig och intresserad publik samt en flock med söta får förgyllde kvällen. 

Natur- och kulturguidning på gravfältet vid Klosterorlunda.


På söndag är det dags för årets upplaga av Arkeologidagen runt om i hela Sverige. Arkeologidagen genomfördes första gången 1988 och sedan dess har museer, föreningar, fornbyar och många andra organisationer genomfört otaliga aktiviteter den sista söndagen i augusti varje år. Här på muséet har vi genom åren haft föreläsningar, fornvandringar och prova på-aktiviteter. Vi har besökt utgrävningar i städer och vandrat längs nästan bortglömda stigar i skogen. Vi har visat gravfält, borgar, ruiner, skelett, fynd och mycket annat.

I år ser inte Arkeologidagen riktigt ut som den brukar. Många har valt att inte ha några evenemang på grund av Covid-19. Andra har enbart digitala evenemang. Alla evenemang i hela landet hittar du här. Här på museet går vi har vi bestämt oss för att ha lite av varje. Två digitala föreläsningar – en om runstenar och en om avrättningsplatsen i Skänninge kommer att finnas på museets Youtube-kanal från och med kl på 8.00 på söndag morgon.

En rest sten på gravfältet i Högstorp

Avrättningsplatsen i Skänninge kan man också besöka på söndag, där Emma, Helén och Linnéa visar och berättar om gravar och människoöden. Vill man besöka ett gravfält från äldre järnålder kan man åka till Mjölby där jag guidar på gravfältet vid Högstorp (RAÄ Mjölby 6:1) som ligger alldeles i kanten av bebyggelsen i den sydöstra delen av Mjölby.

Vi passar också på att lansera vårt nya nummer av tidskriften Arkeologi i Östergötland som vi ger ut tillsammans med Arkeologerna (SHM) och Stiftelsen Kulturmiljövård. Det gör vi tillsammans genom tre miniföreläsningar i gästabudssalen på Löfstad slott. Föreläsningarna utgår från tre av artiklarna i tidskriften – de handlar om spännande gravar i Bådstorp, oväntade fynd under Löfstad slotts borggård och ny forskning om kolmilor. 

Tidskriften Arkeologi i Östergötland. Foto Arkeologerna, SHM.

På alla våra evenemang kommer vi självklart att sälja det nya numret av tidskriften. 

Hoppas vi ses på ett eller annat sätt.

Ann-Charlott Feldt, arkeolog


Kommentarer