Under ett tält i Linköpings domkyrka

De som besökt domkyrkan någon gång de senaste veckorna har nog märkt att det stökats och bullrat på korets norra sida. De som vågat närma sig har kunnat läsa på en skylt om den nya orgeln som ska flytta in och vars invigning är planerad till hösten 2025. Innan dess är det mycket som måste klaras av. Orgeln är stor och tung. Därför behöver den ett stabilt underlag. Till det dög inte de gamla gravhällarna.

Först lyftes gravhällarna och golvhällarna bort på det område som skulle förstärkas. Gravhällarna har flyttats förut och flera av dem har delats på olika sätt genom århundradena. Var de ursprungligen legat är oftast okänt och därför visste vi inte heller om det skulle finnas en grav under någon av dem.


När väl hällarna var tryggt bortforslade och placerade på träpallar en liten bit bort från arbetsområdet var det dags att resa ett tält. Sedan var det bara för oss att sätta igång att gräva oss ner genom golvlagren. Vi har två stora brummande dammfällor, en stor dammsug över skottkärran och är själva försedda med "gristrynen", d v s andningsskydd med ordentligt dammfilter. 

För att det ska bli ett bra fundament till orgeln krävs ett 0,8 m djupt schakt. Anledningen till att vi arkeologer blir inblandade är att det kan finnas gravar, murar och annat spännande under kyrkans golv. Schaktet grävdes dessutom mellan två pelare från den del av domkyrkan som uppfördes under perioden ca 1230-1250. Ytterligare en anledning till att vara på plats är att den första stenkyrkans grundmurar från 1100-talet finns kvar under golvet och schaktet placerades nära platsen för den kyrkans norra kormur.

Nu har vi grävt där i en dryg vecka och hittills har vi hittat delar av grundläggningen till de två pelarna från 1200-talet. Vi kan även se de nedersta delarna av pelarna som inte varit synliga på flera hundra år. Då den delen av pelarna var synlig låg ett tjockt lager av kalkbruk som underlag för kyrkans golv.


I jordlagren både över och under kalkbruket finns spridda människoben. Det är rester av gravar som skadats när nyare gravar grävts. I den del av schaktet som är närmast platsen för den gamla kyrkans grund har vi hittar väldigt många otroligt små ben. Det är ben efter små barn. I schaktväggen hittade vi dessutom en intakt grav med skelettet efter ett spädbarn. Barnet får ligga kvar ostört.

Förutom ben så har vi inte hittat så mycket; några spikar, lite skärvor av gammalt fönsterglas och en skaftbit till en kritpipa. En oval slipad glasbit har förmodligen suttit infäst i ett smycke, kanske en ring. Ett fynd var dock något alldeles extra – en liten gyllene hund. Den är bara 16 mm hög och har suttit fast på något. Vad vet vi inte än. Vi har inte heller någon datering ännu. Så det här måste vi forska vidare om.

Nu tar vi paus ett tag och väntar på geoteknikernas och konstruktörens synpunkter. Klarar marken att bära den tunga orgeln eller behövs förstärkningar. Det får vi vet nästa vecka och kanske behöver vi komma tillbaka till tältet i domkyrkan en sväng till. 

Nu ska jag damma av mina svarta(!) arbetsbyxor.

Ann-Charlott Feldt, arkeolog


Kommentarer