För tio år sedan skrev jag en artikel museets årsbok – Troll bröllop och jul. Min artikel handlade om en prins, en hedning och en jätte som enligt traditionen gett namn till varsin plats: pris Lönnevål i Lönsås, Kettil Okristen i Kättilstad och jätten Bule i Bulsjö. Nu är det dags att besöka jätten – eller i alla fall gravfälten vid Bulsjö där jätten påstås ligga begravd. På lördag (13/8-22) kl 14.00 visar jag två av gravfälten vid Bulsjö, strax öster om Österbymo. Visningen är gratis. Vägbeskrivning hittar ni här.
När man färdas landsvägen från Kisa till Österbymo, vet man att man nästan är framme vid målet när man passerar jätten Bules grav med ett par resta stenar och ett välbetat gravfält på vägens vänstra sida. Bortanför gravfälten rinner Bulsjöån förbi på sin väg mellan sjöarna Östra Lägern och Sommen. Strax efter gravfältet ligger Bulsjö gård som är känd i de skriftliga källorna sedan 1397 då en Kol i Bulusom omnämns.
Enligt traditionen ska de två resta stenarna visa jättens längd – ca 10 meter. Hur jätten hamnade i sin grav är en historia som berättats åtminstone sedan 1600-talet. Det var så att jätten ville bli döpt och på vägen till den nybyggda kyrkan i Norra Vi upptäckte han att han fått med sig guldnyckeln till sitt magasin. Den var onödig att bära på så han gömde under en sten längs vägen. På vägen hem upptäckte han till sin förtvivlan att dopet försvagat honom så pass att han inte längre orkade lyfta stenen där nyckeln låg gömd. Han tog i tills han var så utmattad att han fick köras hem på en oxdrög och han dog strax därefter. Bules guldnyckel ligger fortfarande kvar under stenen om någon nu skulle vilja göra ett försök att hitta den. Stenen kallas Nyckelstenen. Ni läsa mer om jätten Bule och en massa annat spännande i museets årsbok från 2012. Den är tyvärr slut på förlaget men finns att låna på biblioteket.
I Fornsök kan man läsa om de båda gravfälten. Jätten Bules grav med de två resta stenarna finns på det lilla gravfältet tillsammans med en gravhög och tio runda stensättningar (Sund 125:1). Strax intill finns ett större gravfält (Sund 126:1) med 25 högar och 35 runda stensättningar. Jag berättar mer om båda gravfälten på lördag.
Jättarna har flyttat till sagans värld men de var en gång en realitet i människors världsbild. Jätten Goliat i Bibeln sågs som ett bevis på att jättar funnits. De har använts som förklaring till naturfenomen, fornlämningar och ortnamn. Stora flyttblock som transporterats av inlandsisen fick benämningen jättekast och otaliga är de historier runt om i landet som berättar hur jättar kastat sten på kyrkor eller på varandra. Här i Ydre har vi ett landskap med vild natur, otillgängliga berg och däribland gamla kulturbygder med minnen från järnåldern i form av gravar med resta stenar.
Jätten Bules staty i Österbymo. |
Hoppas vi ses!
Ann-Charlott Feldt, arkeolog
När ni ändå är i den här delen av länet vill jag också passa på att tipsa om Smedstorpsdagen som pågår under lördagen mellan 12.00 och 16.00. På Smedstorps dubbelgård bjuder museet på många olika aktiviteter och hembakt fika som ingår i entréavgiften. Under dagen kan man lära sig mer om fribroderi, slöjd, stråtak, murstockar, spisar och arbetshästar. På plats finns också museets pedagoger som visar kreativa textillagningar.
Kommentarer
Skicka en kommentar