Biskop Brask intar museet på lördag

Nästa år är det jämnt 500 år sedan Linköpings stifts siste katolske biskop tillträdde sitt ämbete och nu ska han firas. Det kommer att ske under hela 2013 med bl a föreläsningar, utflykter till biskopens gods, utställningar, middagar och en resa i Braskens fotspår till Polen. Vi är många inblandade i planeringen. Det är museer, stiftet och ideella föreningar som arbetar tillsammans. Själv har jag hamnat i redaktionskommittén för den Brask-bok med många spännande artiklar som ges ut av Stiftshistoriska sällskapet i Linköpings stift.

Den ring som kallas Braskens ring och som han enligt traditionen kastade
i ett gruvhål i Åtvidaberg när han flydde ur landet. Ringen, som är av
guld, kan dateras till 1600-talet och kan m a o inte ha tillhört Hans Brask.

Hans Brask, som kanske mest är känd för traditionen om Brasklappen, hade en gedigen internationell utbildning och en lång karriär bakom sig när han tillträdde ämbetet som biskop i Linköping år 1513. Han var son till Linköpings borgmästare. Skolgången inleddes i Skara och fortsatte sedan i Greifswald och Rostock för att avslutas 1504 då han blir doktor i kanonisk rätt i Rom. Han var kansler åt biskop Henrik Tidemansson, domprost i Linköping och skötte stiftet åt biskop Hemming Gadh innan han själv blev biskop.

Brask kom som biskop på kant med kung Gustav I (Vasa) och år 1527 flydde han till Polen i samband med en visitationsresa till Gotland. Redan innan detta skedde hade Gustav Vasa lagt beslag på hans gård Munkeboda/Noor vid Norsholm. När flykten var ett faktum konfiskerades den befästa biskopsgården i Linköping och kom därmed att förvandlas till Linköpings slott.

Hans Brask var politiker, godsägare, domare, andlig ledare och patriot. Han var en industriman som drev koppargruva i Åtvidaberg, saltsjuderi i Rönö, pappersbruk i Tannefors och tryckeri i Söderköping. Han hade t o m planer för en kanal förbi Norsholm ner till Söderköping – en medeltida Göta kanal.

Som en smygstart på Brask-jubiléet blir det ett halvdagsseminarium på Östergötlands museum redan imorgon, lördag 24 november. Då föreläser Fil dr Per Stobaeus, professorerna Kjell O Lejon och Magnus Nyman samt doktorand Erik Petersson mellan 13.00 och 16.00.

Brask-jubiléet har en egen hemsida med ett kalendarium mycket mer att läsa

Jubiléet presenteras även på Kulturarvsdagen på museet 29 november

Hela lördagens program finns nedan.
Väl mött
Ann-Charlott Feldt
1:e antikvarie


Kommentarer