Nästa år är det jämnt 500 år sedan Linköpings stifts siste katolske biskop tillträdde sitt ämbete och nu ska han firas. Det kommer att ske under hela 2013 med bl a föreläsningar, utflykter till biskopens gods, utställningar, middagar och en resa i Braskens fotspår till Polen. Vi är många inblandade i planeringen. Det är museer, stiftet och ideella föreningar som arbetar tillsammans. Själv har jag hamnat i redaktionskommittén för den Brask-bok med många spännande artiklar som ges ut av Stiftshistoriska sällskapet i Linköpings stift.
Hans Brask, som kanske mest är känd för traditionen om Brasklappen, hade en gedigen internationell utbildning och en lång karriär bakom sig när han tillträdde ämbetet som biskop i Linköping år 1513. Han var son till Linköpings borgmästare. Skolgången inleddes i Skara och fortsatte sedan i Greifswald och Rostock för att avslutas 1504 då han blir doktor i kanonisk rätt i Rom. Han var kansler åt biskop Henrik Tidemansson, domprost i Linköping och skötte stiftet åt biskop Hemming Gadh innan han själv blev biskop.
Brask kom som biskop på kant med kung Gustav I (Vasa) och år 1527 flydde han till Polen i samband med en visitationsresa till Gotland. Redan innan detta skedde hade Gustav Vasa lagt beslag på hans gård Munkeboda/Noor vid Norsholm. När flykten var ett faktum konfiskerades den befästa biskopsgården i Linköping och kom därmed att förvandlas till Linköpings slott.
Hans Brask var politiker, godsägare, domare, andlig ledare och patriot. Han var en industriman som drev koppargruva i Åtvidaberg, saltsjuderi i Rönö, pappersbruk i Tannefors och tryckeri i Söderköping. Han hade t o m planer för en kanal förbi Norsholm ner till Söderköping – en medeltida Göta kanal.
Som en smygstart på Brask-jubiléet blir det ett halvdagsseminarium på Östergötlands museum redan imorgon, lördag 24 november. Då föreläser Fil dr Per Stobaeus, professorerna Kjell O Lejon och Magnus Nyman samt doktorand Erik Petersson mellan 13.00 och 16.00.
Brask-jubiléet har en egen hemsida med ett kalendarium mycket mer att läsa
Jubiléet presenteras även på Kulturarvsdagen på museet 29 november
Väl mött
1:e antikvarie
Kommentarer
Skicka en kommentar