Över axeln hänger jag på arbetsväskan fylld med verktyg, gula pinnar samt påsar till dagens fynd och prover. Med tyngden säkrad över axeln går jag bort mot schaktets gulbruna sand med ljudet från E4:an i bakgrunden. Här och var bryts den strandfärgade sanden av mörka fläckar efter stolphål, gropar och härdar som kan berätta om människorna som bebodde gårdarna som en gång var placerade i det som vi idag kallar för Pryssgården.
Arkeologerna Ellen Ivarsson och Moa Gillberg från Arkeologerna undersöker spåren efter ett långhus. Foto: Angelica Larsson, Östergötlands museum. |
Ett foto från Ekehagens forntidsby visar hur gårdarna i Pryssgården kan ha sett ut under järnåldern. Foto: Lotta Stenqvist, Arkeologerna. |
Förutom spår från brons- och järnåldern så gömmer Pryssgården också spår som går att spåra ända tillbaka till bondestenåldern då platsen var placerad på en sandig åsrygg mellan Bråviken och Glan, som under stenåldern var en havsvik. De lättodlade sandjordarna och närheten till större vattenvägar som underlättade såväl nära som långväga resor är säkert två av flera anledningar till varför människor valde att bo och verka i Pryssgården under 6000 år.
Välkommen in på Arkeologernas hemsida för att läsa mer om Pryssgården och framtida visningar av platsen.
Angelica Larsson, arkeolog
The Archeology is a hard work in the field excavations, too is delicated, and It is necessary for discover the human History.
SvaraRadera