Nu är den här – årets Arkeologi i Östergötland!

Nu har det nya numret av Arkeologi i Östergötland lämnat tryckeriet och är på väg ut till olika försäljningsställen. Det är som vanligt ett fullmatat nummer på drygt 60 sidor där 26 skribenter berättar om stort och smått inom östgötsk arkeologi. Det här är det elfte numret av tidskriften sedan starten 2010.

I årets nummer färdas du som läsare från spåren efter stenålderns jägare och bönder vid Sommen och nötplockare vid Öjebro, via bronsålderns hällristningar och järnålderns gravar ända in bland böckerna på 1800-talets kyrkvindar. Du får ta del av två nygamla museer (Östergötlands museums nya utställningar och det nya besökscentrat i klosterhuset i Vreta kloster), se fynd från vikingatida gravar och besöka de avrättade på galgbacken. Var det mäktiga kvinnor som begravdes vid Aska och Ekebyborna? Hur gamla var egentligen vägarna över mossen Blåvom? Vad hittar man i kyrkogårdsmuren? Och var det Fan själv som gav namn åt torpet Pukebo? Allt det här och mycket mer berättar vi om i årets nummer.

Tidskriften Arkeologi i Östergötland är ett samarbete mellan arkeologer vid tre olika företag som är verksamma i Östergötland: Arkeologerna vid Statens Historiska Museer, Stiftelsen Kulturmiljövård och Östergötlands museum. Även i år har vi gästskribenter, denna gång från Linköpings stift och Trafikverket.

Arkeologi i Östergötland kan redan nu köpas på Östergötlands museum och Löfstad slott. Från mitten av veckan kommer den också att finnas på Linköpings slotts och domkyrkomuseum, Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena och S:ta Ingrids gille i Skänninge. Dessutom kan den beställas via museets bokförlag och Arkeologernas webshop.

Vi önskar er en fin sommar och trevlig läsning!

Ann-Charlott Feldt, arkeolog & redaktör

Kommentarer