Fynd under kyrkgolv i Ekebyborna

Under 2021 dränerades marken runt Ekebyborna kyrka på grund av stora fuktproblem och nu återstår invändiga insatser.

I projektet har man nu tagit bort allt organiskt material som varit angripet, så som bänkinredning och tillhörande trägolv från 1925. Det är alltid spännande att ta del av vad som finns under senare tiders ytskikt och speciellt när det rör sig om medeltid. 

När inredningen togs bort framkom nu ett kalkstensgolv under tjugotalets trägolv. Mittgången var av okänd anledning och tidpunkt belagd med en jämn betongplatta. Inte ett helt anpassat material i den 900 år gamla kyrkan som nu också har fuktproblem men kanske en desto vanligare åtgärd under slutet av förra sekelskiftet. 

Under våren bilades betongen bort och under detta framträdde nu ca 1,5 x 1 meter stora och råhuggna kalkstenshällar. Mittgången ligger av någon anledning något högre än golvet ut med sidorna och skiljer sig i både form och storlek. Inredningen och betongen är borttagen i väntan på att fuktnivåerna ska minskas och golvet ska få luftas ur ordentligt.

Ekebyborna har alltså för tillfället fått tillbaka den medeltida karaktären, genom att kalkstensgolvet nu är blottat och bänkinredningen så som vi är vana att se den är borttagen. På medeltiden fanns endast bänkar ut med långsidorna, för de som behövde sitta och de övriga fick stå. Kanske är det spår av en forna bänkkonstruktion vi nu ser i nischerna, ut med långsidorna, i Ekebyborna?

I veckan var jag som antikvarie och arkeolog Lotta Feldt på plats och tog med oss olika typer av fogbruk från stengolvet, som vi ska jämföra med den murbrukssamling som finns på museet, och då också kunna hjälpa oss reda i frågan kring när golvet egentligen är lagt. Tyvärr var det svårt att hitta det vi främst sökte efter- kalkbruk- eftersom man använt riktigt med fogbruk av cement i kyrkan som satt hårt som berget.

Arkivletande ska såklart också hjälpa oss i jakten på hur gammalt kyrkgolvet egentligen är. Är det medeltida, är det stor sannolikhet att just Heliga Birgitta vandrat på just detta golv. Ekebyborna kyrka var ju hennes sockenkyrka då hon bodde vid Ulvåsa (Birgittas udde,) ett stenkast härifrån. 


Fortsättning följer..

/Maria Klint

Ekebyborna kyrka med bänkinredning och trägolv från 1925 (Erik Fants restaurering). 
Mittengången är av cement, okänt årtal.

Norra kvarteret borttaget. Ett kalkstensgolv av kvadratiska rutor fanns här under. 

Bänkar och golv borttaget. Cementplattan i mittgången ger en tillgänglig kyrka, men kanske höjer inte det kulturhistoriska värdet.

Bilning av cement pågår. Inunder cementen framträdde nu stora kalkstenshällar. 


Mystisk och upphöjd nivåskillnad ut med långsidorna.

Kalkstenen i mittgången ligger något högre än långsidorna.
Stenen är även grovt huggen. 

Kalkstenen mäter ca 1,5 x 1 meter. 
Årtalet är fortfarande under utredning.




















Kommentarer

  1. Wow. Tack för spännade information och fina bilder :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du uppskattade inlägget! Bara kul att dela med sig av vad som sker i de gamla kyrkorna :)
      /Maria Klint

      Radera
  2. Intressant att få ta del av denna information då Ekebyborna kyrka där min pappa, mina morföräldrar samt framlidna släktingar är begravda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En jätttefin och spännande plats intill Boren!

      Radera
  3. Så intressant, skulle vara fint med en guidad tur framöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Eva! Det var en bra idé! Det finns mycket att berätta om arkeologi och byggnadsvård! /Maria

      Radera

Skicka en kommentar