Nu har vi dragit igång arbetet med ett nytt nummer av tidskriften Arkeologi i Östergötland. Det är som vanligt vi här på Östergötlands museum tillsammans med Arkeologerna, Statens Historiska Museer och Stiftelsen Kulturmiljövård som ger ut tidskriften. Sedan starten 2010 har vi gett ut tio nummer. I år kommer det elfte att se dagens ljus.
Redan före jul skickade vi i redaktionen ut planeringen för årets tidskrift och önskemål om att få in intressanta artikelförslag. Vi har valt ut vilka vi vill ha med i årets nummer och lämnat ut instruktioner till författarna. Nu skrivs det för fullt på olika kontorsrum. De första manusen har redan droppat in även om det fortfarande är två veckor kvar till deadline.
Snart är det dags för den mest intensiva arbetsperioden för oss i redaktionen. Alla artiklar ska läsas och skickas tillbaka till skribenterna med kommentarer, synpunkter och kanske önskemål. Det brukar vara vara mellan 20 och 30 artiklar, plus ett antal kortare notiser. I år ser det ut att bli ca 25 stycken.
När alla är nöjda med texter och bilder är det dags för vår formgivare Mark Olson att sätta tänderna i materialet och vips så har han förvandlat textsjoken och mapparna med digitala bilder till en tjusig tidskrift som är klar för tryckning. Om allt går som planerat så kommer lådorna med tidskriften från tryckeriet någon gång i slutet av maj eller början av juni. Håll utkik!
Författarna arbetar på de tre institutionerna som ger ut tidskriften men som vanligt har vi också med någon gästskribent. Årets nummer ser ut att bli fullt med intressanta artiklar. Tidsmässigt kommer vi att röra oss från 8000 år gamla stenålderslämningar ända fram till modern tid. Vi kan lova hällristningar, gamla böcker, ond bråd död, forntida ritualer, diverse murar, gravar, spännande analysresultat och mycket annat.
Du kan läsa äldre nummer som PDF på museets hemsida. Det går också att beställa äldre nummer via museets förlag. Det senaste numret (förra årets) finns också till försäljning på Linköpings Slotts- och domkyrkomuseum och på Sankta Ingrids Gille i Skänninge.
Ann-Charlott Feldt, arkeolog och en av redaktörerna
Kommentarer
Skicka en kommentar