Vånga gamla kyrkogård |
Vånga socken ligger i den östgötska bergslagen, i den västligaste delen av Norrköpings kommun. Här har det funnits en kyrka sedan medeltiden. Troligen byggdes en stenkyrka helgad åt Sankt Olof här på 1200-talet. Kyrkan byggdes ut under medeltidens lopp och försågs med ett större kor och en sakristia. Den fick också med valv som dekorerades med måleri. Kanske var det biskopen Henrik Tidemansson som såg till att rusta upp kyrkan. Han anses härstamma från Vånga socken och var biskop i Linköping mellan åren 1465 och 1500.
År 1821 bildades en byggnadsfond för uppförandet av en ny, rymligare kyrka. Ritningar till den nya kyrkan upprättades på 1850-talet av arkitekten Fredrik Wilhelm Scholander. Det blev en katedralliknande kyrka i engelsk gotik, en stil som då var modern. Byggnadsarbetet pågick under åren 1864-66 och därefter lämnades den gamla kyrkan att förfalla. Sockenborna tilläts att hämta byggnadsmaterial så länge som murarna behölls. På 1920-talet sattes sakristian i stånd som gravkapell.
Ett utrasat parti av kyrkogårdsmuren |
På stenarna ut mot landsvägen finns spår som visar att muren på den sidan var fogad med kalkbruk och putsad. Små fläckar av puts sitter fortfarande kvar här och där på murens stenar. På några av dem kan man ana en lite gulaktig, färg. Det enda på muren som har puts idag är den vitputsade stigluckan med sitt spåntak och sin järngrind.
Igensatt öppning i muren |
Texter och dekorer på gravstensbitarna ifyllda med skolkrita |
Ann-Charlott Feldt, arkeolog
Kommentarer
Skicka en kommentar