Höga höjder i Linköping

Höga höjder mot norr. 

En av veckans vackra utsikt.. Delar av domkyrkans kopparplåtstak ska nu bytas och fasadsten lagas. Därför har jag under veckan arbetat på höga höjder. Kyrkans nuvarande exteriöra utformning med ett kopparklätt säteritak med två överbyggnader härstammar från den omfattande utvändiga restaurering 1965-1967. 

Under 1960-talet genomfördes alltså omfattande renoveringsarbeten på Linköpings domkyrka. Långhustaket befann sig ”för närvarande i ett bedrövligt skick”. Skiffertaket var bland annat frostskadat och hade börjat lossna på grund av rostangrepp i spikinfästningarna. Bristfällig taktäckning hade även lett till fuktskador på panel och takstolar. Av tekniska skäl var domkyrkans tak därför i behov av en ny utformning och resning.

Förslaget för en ny gestaltning av taket 1962 innebar ett försök att rekonstruera det tak som återges i Dahlbergs teckningar och kopparsticket Suecia antiqua. Att återgå till denna typ av nygotisk stil och form ska ha betraktats som en fördel. Utseendemässigt var det även ”fördelaktigt för kyrkans siluett höja det låga taket”. I ett PM undertecknat Axel Romdahl 1949 tillhörande yttrande från Riksantikvarieämbete till Kungliga Byggnadsstyrelsen, belyser Romdahl att ”taket i sin helhet torde böra erhålla den uppdelningen i två fall med vertikalt mellanled, som man ser på Dahlbergs bilder.”


//Maria Klint

 

Linköping 1697. Suecia Antiqua et Hodierna av Erik Dahlberg. Östergötlands museums arkiv.


Ställningar uppsatta på kyrkans nordvästra del. 

Plåtslagare visar skadebild och hakfalsar, inför åtgärd. 





Kommentarer