Bland gravar och hällristningar på Arkeologidagen


På söndag den 26 augusti är det dags för årets upplaga av arkeologidagen och som vanligt är det ett digert program med olika evenemang att välja och vraka bland runt om i landet. Här hos oss på museet har vi valt att göra två programpunkter.
 
Gravfältet i Gullestad på Vikbolandet.
På eftermiddagen visar vi Vikbolandets största gravfält som ligger i Gullestad i Östra Stenby socken. Där finns minst 265 gravar och gravfältet har använts i kanske mer än 1600 år, från slutet av bronsåldern till slutet av vikingatiden. Vi berättar om livet och döden under den långa tid som gravfältet användes. Vi samlas kl 15.00 vid den stora ladugården som ligger i vägkröken på Gullestad 8 och vi kommer att gå ca 1 km i kuperad och stenig terräng.

Hällristning i Gärstad.

På kvällen är det dags att uppleva hur hällristningarna får liv när vi ser på dem i släpljus. Då visar vi hällristningarna vid Gärstad i Linköping i sensommarskymningen. På de släta hällarna vid Gärstad by, på vägen mot Ekängen, finns flera fina ristningar. Vi berättar också om bronsåldern – hällristarnas tid. När skymningen tilltar framträder ristningarna tydligt i släpljuset från en stark ficklampa. Ta med en egen ficklampa och prova själv. Vi ses vid ristningarna kl 20.30. Visningen kommer att ske på kuperad hällmark och vi kommer även att gå i kanten av en åker en sträcka på ca 600 m.


När jag skrev ihop den här texten började jag fundera på vad vi gjort på Arkeologidagen förut om åren. Arkeologidagen har funnits sedan 1988 och firar alltså 30 år i år. Det är alltid sista söndagen i augusti och det brukar finnas olika evenemang i hela landet. Här på museet har vi varit med sedan start och vi har visat gravar och boplatser, utgrävningar, kloster och kyrkor, slott och borgar, skelett och föremål, pestgravar och en galgbacke och säkert en massa annat. Barn har fått prova på att vara arkeologer och de har fått prova historiska dräkter. Vi har sålt arkeologiböcker och några år har vi haft föredrag på museet.

När jag tänker på allt vi gjort vill jag ju visa lite också. Så här kommer en kavalkad med bilder från ett litet urval av alla våra evenemang de senaste 14 åren.

Enkla vägbeskrivningar till Gullestad och Gärstad hittar du efter bilderna i slutet av det här blogginlägget.

Vi ses i Gullestad och Gärstad på söndag!
Ann-Charlott Feldt
Arkeolog
 
Arkeologen visar hur man malde mjöl i Kallerstad, Linköping 2004. 
2005 visade vi utgrävningen på Galgbacken i Vadstena.
2006 regnade det på oss i Hästholmen.
Gravarna vid S:t Larskyrkan i Linköping väckte intresse 2007.
Älvestad kyrka undersöktes efter branden och 2008 visades spår efter en äldre kyrka.
2009 var det dags att visa utgrävningen av ett gravfält vid Sturefors.
Vi besökte en plats som pekats ut som pestgravar i Horn socken 2013.
Fynden och utgrävningen i kv Mässingen i Norrköping visades 2014.
På Hospitalstorget i Linköping grävde vi delar av Franciskanerklostret och det visades 2016.

Vägbeskrivning till Gullestad: Från Norrköping åker du väg 209 mot Östra Husby och Arkösund. Efter ca 16 km sväng vänster mot Järstad och Ö Stenby in på väg 886. Efter 1,5 km sväng höger in på väg 888 mot Ållonö. Fortsätt förbi avtagsvägen mot Ållonö och kör ytterligare 2, 7 km fram till Gullestad 8. När vi åker hit följer vi INTE skyltarna som leder till gravfältet. Istället samlas vi vid den stora ladugården som ligger med gaveln mot vägen i kurvan vid Gullestad.
Koordinat till samlingsplatsen är 58°37'13.5"N 16°27'48.6"E, lägg in koordinaterna i Google Maps. Klicka på vägbeskrivning och skriv in varifrån du startar resan.

Vägbeskrivning till hällristningarna i Gärstad: Åk Kallerstadsleden ut från Linköping. I Gumpekullarondellen välj väg mot Ekängen. Åk rakt fram i nästa rondell och fortsätt ca 1,2 km. Cykla gärna då det kan vara trångt att parkera. Man kan även ta Buss nr 507 mot Roxtuna (och Ekängen) och gå av vid hållplatsen ”Gärstad”. 


Kommentarer