Titta in på Smedstorps dubbelgård


Smedstorps bebyggelse slår det mesta i vårt län - så många ålderdomliga, grå omålade hus, på ett och samma ställe. Dessutom med dubbel uppsättning av alla byggnader utom dasset, som de båda familjerna har samsats om under århundradena.


Dubbelgårdar har varit vanliga i södra Östergötland och norra delarna av Småland. Oftast har det varit två bröder som har brukat var sin gårdshalva. Det finns fortfarande kvar flera tvillingstugor som utgör en indikation på en dubbelgård. Säkert har det funnits många fler.


När du svänger in på grusvägen till Smedstorp passerar man gården Gibbehult vars mangårdsbyggning är en tvillingstuga. En tvillingstuga är en enkelstuga oftast byggd i två våningar och som antingen är sammanbyggd eller ligger så tätt samman med sin tvilling att man endast kan få in armen mellan husväggarna.


De flesta av husen på Smedstorp är dendrokronologiskt daterade. Genom att studera årsringarnas tillväxt och jämföra med hur virket har vuxit under kalla respektive varma år kan man få fram på året när timret är fällt. Den äldsta byggnaden är från 1600-talets slut men de flesta husen är från 1700-talet. Vi vet att bostadshusen inte är byggda samtidigt och att de är påbyggda med några års mellanrum. 


Till Smedstorp hör även ett ålderdomligt landskap med hamlade träd och artrika ängsmarker. På markerna finns ett torp bevarat. Men det har varit flera på ägorna och vid bäcken syns ruinerna efter kvarnen. Heter det Smedstorp så bör det ju ha funnits en smedja. Söder om trädgården ligger ruinerna efter smedjan, på grund av eldfaran låg den på behörigt avstånd från den timrade gårdsbebyggelsen.


Häng med då naturguide Lars Frölich och jag går ut på vandring, onsdagen den 1 juni kl 18.30. Njut av skönheten i omålat timmer omgivet av späd grönska och blommande ängar. Den här gången tittar vi lite extra på torpet Hagalund. Vi går även ut i de blommande ängarna och får se och höra om alla växter som hör till en riktig slåtteräng.

Vi ses den 1 juni!
Marie Hagsten
Byggnadsantikvarie

Mer om dubbelgården och vägbeskrivning finns på Östergötlands museums hemsida.







Kommentarer