Königsmarckska tapeterna - ett stycke 1600-talshistoria

Rikssalstapeten
Detalj ur en av sido-
bårderna på Rikssalstapeten.

Ägnar man sig åt historisk arkeologi (medeltid - 1700-tal) så är det inte helt ovanligt att man hittar textilfragment. De brukar då bestå av små brunfärgade trasor eller bruna trådar som rostat fast på något järnföremål och därmed bevarats. Det är väldigt ovanligt att det är större tygstycken som kommer i dagen. Ett exempel på större textilfynd är Söderköpingskjorteln från mitten av 1200-talet, vilken hittades 1984 i kvarteret Bryggaren. Vill vi se broderier som är samtida med våra undersökningar får vi vända oss till helt andra källor än jordfynden.

Nu finns ett fantastiskt tillfälle att se ett imponerande exempel på det sena 1600-talets broderi i form av de Königsmarckska tapeterna. De ställs ut här på Östergötlands museum under perioden 5 november 2015 - 28 februari 2016. Det är konstverk av världsklass som visar en familjeberättelse från europeiskt 1600-tal.

Tapeterna är broderade med ull och silke på gles tuskaftad linneväv. De är i första hand broderade med petit-points och korsstygn. Enligt en obekräftad tradition var det systrarna Aurora och Amalia von Königsmarck som broderade tapeterna med hjälp av vänner och tjänare. Sammanlagt har de sex broderade tapeterna en yta på hela 34 kvadratmeter.


Triumftapeten
De Königsmarckska tapeterna är gjorda som sex teaterscener och de berättar om det sena 1600-talet i Sverige och Europa. Det handlar om kärlek och politik, nöje och allvar, liv och död. Namnen på tapeterna är: Maskerad, Triumf, Allegori, Barndomen, Rikssalen och Ålderdomen. 

Huvudpersoner är den berömda Aurora von Königsmarck, systern Amalia och Amalias man Carl Gustaf Lewenhaupt. I äktenskapstapeten träder även Sveriges drottning Ulrika Eleonora den äldre in på scenen.

Tapeterna har en gång hängt på Vinäs slott på gränsen mellan Östergötland och Småland. De donerades till museet år 1946 av grevinnan Anna Bogeman, född Stackelberg och gift Lewenhaupt i första giftet. De har periodvis varit utställda men är känsliga för slitage. Till utställningen har vi fått låna ett porträtt av Aurora von Königsmarck, målat 1684 av den svenska målarkonstens fader, hovmålaren David Klöcker Ehrenstrahl.

Just nu görs de sista justeringarna. Skyltar ska på rätt plats. Ljuset ska kontrolleras en extra gång – textilier från 1600-talet mår bäst när det inte är för ljust, så här är det 50 lux som gäller för det ljus som träffar broderierna. Och snart är det dags för vernissage. Utställningen invigs av vår konstintendent Stefan Hammenbeck på torsdag kväll – den 5 november 2015, kl 18.00.

Har du inte möjlighet att komma på invigningen så finns det fler möjligheter att höra Stefan berätta om tapeterna. I år visar han dem torsdagen den 19 november klockan 18.00, söndagen den 29 november klockan 14.00 och tisdagen den 8 december klockan 18.


Passa på att besöka utställningen!
Ann-Charlott Feldt
Arkeolog


Kommentarer