Underliga källare på Farbror Mellins torg i Linköping

Sedan några veckor tillbaka gräver vi på Farbror Mellins torg i Linköping. Om du, som så många andra, aldrig har hört talas om torget förut beror det på att det är ett ganska nytt namn på platsen framför ”gamla-gamla” polishuset, d v s den öppna platsen vid Näringslivets hus och Handelsbanken i korsningen Ågatan och Repslagaregatan.

Lars Johan Mellin, som sedan 2011 lånat sitt namn åt torget, föddes 1860 i Västergötland och flyttade 1887 till Linköping. Han bodde kvar i staden fram till sin död vid 79 års ålder, år 1939. Dekoratören Mellin var en välkänd Linköpingsbo. Han började anlägga en trädgård vid Ågatan redan 1903 och år 1917 utnämndes den till Linköpings vackraste.





















Mellin var djup religiös och var soldat i Frälsningsarmén. Han ägnade sig åt ideellt arbete bland stadens ungdomar och öppnade sitt hem för värnpliktiga och ynglingar som utbildade sig i Linköping. Det var dessa ungdomar som kallade honom Farbror Mellin. ”Farbror Mellins pojkar” bekostade hans gravsten som finns på Linköpings gamla griftegård. Pojkarna möttes en sista gång i hans trädgård i maj 1944 alldeles innan husen vid Ågatan revs. Bilderna från trädgården och bilden på Farbror Mellin har vi hittat i Östergötlands museums arkiv.

Den arkeologiska undersökningen på Farbror Mellins torg fortskrider i strålande solsken. Visst är det underbart att ha fint väder när man gräver men mycket sol är inte alltid så bra. Kulturlagren torkar ut och det innebär att Linköpings leriga lager förvandlas till något som närmast påminner om soltorkat tegel. Det sliter på både arkeologer och redskap. För att slippa gräva i den soltorkade leran har delar av undersökningsområdet täckts in med presenningar.

Nu försöker vi hitta något under golvet som kan datera källarna. 
Redan i början av undersökningen hittade vi en halvkällare med två rum och stensatt golv i den del av undersökningsområdet som en gång utgjorde Farbror Mellins gård på Ågatan 13. Vi tror att båda rummen var i bruk ännu in på 1900-talet då de var fyllda med en massa bråte från tiden innan den gamla bebyggelsen revs 1944. Nu letar vi under golvet i det ena källarrummet efter något som kan visa när källarna byggdes. 

Kanske finns det någon som vet vad halvkällaren använts till. Kom gärna med tips!

Ann-Charlott Feldt
Arkeolog

Unga soldater träffas i Farbror Mellins trädgård


Följ länken om du vill veta mer om Linköpings kommuns planer för Farbror Mellins torg http://www.linkoping.se/sv/Bygga-bo/Planer-och-projekt/Byggprojekt/Farbror-Mellins-torg-/

Kommentarer