Hedenhös och många små blivande arkeologer

Nu har det nya året tagit fart och idag är nästan alla kollegorna tillbaka efter sin julledighet. Vi var dock några som arbetade lite i mellandagarna. I fredags (den 3 januari) hade vi vår årligen återkommande programpunkt Arkeolog för en dag och den här gången hade vi Familjen Hedenhös som tema. 

Under ett par timmar i mellandagarna fick ett 40-tal barn och ungefär 25 vuxna prova på att gräva fram fynd, träffa ett skelett, tillverka skinnpungar, läsa om forntiden, måla, göra pärlor m m. 







Givetvis fick de också hälsa på vår alldeles egna stenåldersfamilj här på museet. Familjen i Bergsgraven som är från stridsyxetid och är drygt 4000 år gammal hittades vid nuvarande Bergsrondellen i Linköping 1953. Den består av en kvinna, en man, ett spädbarn och en hund som begravts tillsammans med en hel del föremål.


Det var full fart på museet och en massa flitigt arbetande småarkeologer. Många var frågorna om det som hittades. I grävlådorna fanns allt från bearbetad flinta till mynt och kritpipor från 1700-talet. Precis som på en ”riktig” undersökning då man också kan hitta det mesta på samma yta. Både sånt som kastats bort av någon Hedenhösare på stenåldern och sånt som tappats av 1700-talets bönder och torpare eller nutidens svampplockare.


Skelett var givetvis som alltid en spännande programpunkt som väckte stort intresse hos barnen. Dom fick se skillnaden på tänderna hos gris, ko och människa och kunde raskt konstatera att vi människor har nästan likadana tänder som grisarna. Så är vi ju också allätare, både vi och våra vänner grisarna. Vi pratade om varför skeletten inte har några näsor (större delen av näsan består ju av brosk istället för ben) och varför en del leder i kroppen har runda kulor (för rörligheten förstås).


Vi vill nu tacka alla som kom och hoppas att vi ses igen.

Ann-Charlott Feldt, 1:e antikvarie

Kommentarer