På besök i Nya Lödöse och våra vänner i väster

Idag har jag haft nöjet att besöka mina kollegor som arbetar med den stora undersökningen av Nya Lödöse i Gamlestaden i Göteborg. För snart en månad sedan berättade min avdelningschef Marie om utgrävningarna här på bloggen. Idag var första gången som vi, i undersökningens referensgrupp, samlades på utävningsplatsen. Sedan starten har dock Östergötlands museum funnits på plats genom vår kollega Mats som deltar i undersökningen.


Trots att det funnits industribyggnader i området finns välbevarade 500 år gamla
lämningar efter både gator och hus som kommer i dagen när 1900-talsbyggnaderna rivits.




















Sammanlagt ska ett 7000 kvadratmeter stort parti av den senmedeltda/tidigmoderna staden undersökas. I det området ingår både stadsgårdar och en kyrka med tillhörande kyrkogård. Staden grundades 1473, flyttades till Älvsborgs slott 1547 och återuppstod med nya privilegier 1570. År 1612 började stadens borgare att överge Nya Lödöse för orter som Brätte och Alingsås och 1624 flyttade de sista borgarna till den nya staden Göteborg. Sedan kom området att användas för odling och i sen tid som industrimark.

Den kyrka som nu undersöks är till största delen bortgrävd sedan tidigare men en del spännande ny information har kommit i dagen. En liten del av grundstenarna till långhusets sydvästra hörn finns kvar och visar att man förstäkt hörnet med en strävpelare åt söder. Fragment av en torngrund finns väster om långhuset. På platsen för kyrkans försvunna sydvägg har arkeologerna frilagt en rustbädd bestående av nedslagna ekpålar och liggande ekstockar. Timmer från rustbädden kommer att dateras med dendrokronologi och då får vi kanske även veta var träden som använts en gång växte. Var det i en kronoskog någonstans i närheten? Runt kyrkan finns en välanvänd kyrkogård och där utanför tar stadens gator och stadsgårdar vid. Just nu undersöks flera hus och gränder.


Vår egen Mats Magnusson står på det som finns kvar av en strävpelare i det
sydöstra hörnet av kyrkans långhus. Nedanför stenarna syns den södra
kyrkväggens rustbädd med nedslagna träpålar.





















Nu hoppas vi att många av våra frågor får svar. Varifrån kom stadens borgare? Blev kyrkan färdigbyggd? Vad sysslade man med i staden? Hur påvekades staden av alla omvälvande politiska händelserna under dess livstid? Det är några frågor av alla och jag kan garantera att det kommer att dyka upp nya under arbetets gång.

Med ett tack till alla på grävningen i Nya Lödöse
Ann-Charlott Feldt
1:e antikvarie

Följ utgrävningarna på undersökningens hemsida

http://www.stadennyalodose.se/

undersökningarna kan också följas på facebook
https://www.facebook.com/#!/stadennyalodose?hc_location=stream

Kommentarer

  1. Trevligt inlägg och roligt att ses!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det var spännande att besöka er. Jag måste erkänna att jag är otroligt avundsjuk på er fina keramik.
      /Ann-Charlott

      Radera

Skicka en kommentar