En karbidlampa i slottets brunn


Det underliga föremålet som fiskades upp ur
slottets brunn.
I början av oktober förra året frågade vi våra besökare här på bloggen vad det var för ett underligt föremål som vi hade fiskat upp ur brunnen på Linköpings slott. Bland damhattar, utnötta skor, tomglas och annat skräp fanns en underlig järnburk med ett hårt åtskruvat lock.

Vi fick in ett förslag via bloggen men de flesta diskussionerna om föremålet kom att ske på facebook. Tips och tankar strömmade på både museets och min egen facebooksida, där jag hade delat länken till blogginlägget.  






Bland förslagen fanns en gammaldags konservburk för egenhändig konservering av frukt och grönt. Några hade uppmärksammat att kärlet på bilden har ett lock som tydligen skulle skruvas åt med en skruv för att bli ordentligt tätt och att det därmed skulle kunna vara avsett för något som måste hållas torrt. Kunde det vara ett kärl för förvaring av krut?

Här var det också någon som kommenterade att vi nu hade en kvinnlig och en manlig tolkning av föremålet. Kanske det, men vilken som var vilken kan jag undra, då jag själv känner mig mer hemma bland salpetersjuderier, muskötkulor och försvarstorn än i fruktkonserveringens ädla konst.


Så här ser en karbidlampa ut som finns i
samlingarna på Armémuseum.
Foto Armémuseum.
En tanke som vi haft förut är att det skulle kunna vara en behållare för karbid och det kom även förslag på detta. Precis som en person kommenterade är det en bra idé, då sådant måste hållas torrt. Vi fick frågor om det gick att ta sig in i burken. Vi fick även veta att om den har innehållit karbid, så bör det finnas kalk i den nu. Än är det ingen som gett sig på att ta hål på den men vi tror att lösningen på gåtan faktiskt är en karbidbehållare.

Nu har jag sökt på nätet efter karbidbehållare och karbidlampor. Där finns många som liknar den vi hittade, även om jag hittills inte sett någon exakt kopia. Jag tror härmed att gåtan fått sin lösning och vi har hittat en del av slottets belysning.

Ann-Charlott Feldt
1:e antikvarie









Här är en karbidbehållare till en lampa från
expeditions- och forskningsfartyget Vega som
byggdes 1873 och ingick i den kungliga
flottan. Foto Sjöhistoriska museet.
 

 






















Direktlänk till inlägget om brunnen och föremålen som vi hämtat upp därifrån: http://arkeologiostergotland.blogspot.se/2012/10/brunnsgravare-slapphanta-pigor-och.html

Vill ni veta mer om hur karbidlampor fungerade och hur de såg http://sv.wikipedia.org/wiki/Karbidlampa

Mer om lampan på armémuseum kan läsas om du följer länken
http://www.digitaltmuseum.se/things/karbidlampa/S-AM/AM.008945?subjects=lampa&search_context=1&count=19&pos=7

Lampan från Sjöhistoriska museet kan du läsa mer om här: http://www.sjohistoriska.se/sv/Fordjupning/Marketstore/Foremal1/?msobjid=0011276

 

Kommentarer