Tankar inför 2013

Så här inför årsskiftet vill man gärna tänka tillbaka på allt som hände under året men också fundera över vad som ska ske under 2013. Som vanligt vet vi inte allt som ska göras. Några undersökningar är planerade och andra tror vi ska komma igång men vi vet inte säkert när det blir. En hel del kommer att dyka upp under året men vad och var har vi ingen aning om idag. Det finns dock en hel del annat som vi har bättre kontroll på.

Vår arkeologiska verksamhet drar igång redan på onsdag 2 januari då vi arrangerar Arkeolog för en dag kl 13-15 på museet. Då kan barn i åldern 7-12 år träffa arkeologerna, leta föremål, prova kläder, tillverka smycken m m. Vi hoppas att det blir lika välbesökt som tidigare år. http://www.ostergotlandslansmuseum.se/program.html


Munkebodaruinen. Var det här Biskop Brask bodde?
2013 kommer att vara Biskop Brasks år. Han var den siste katolske biskopen i stiftet och tillträdde biskopsstolen för 500 år sedan. Just nu arbetar vi med slutfasen på en bok med blandade artiklar om biskopen och hans tid. Mailen går varm mellan vår redaktör och layoutare och oss artikelförfattare. Ännu saknas några enstaka bilder och sista artikelmanuset är utlovat att inkomma om en vecka. Boken ska enligt planerna gå till tryck i slutet av januari. I den kommer man att kunna läsa om hans bostäder, livet i exil, skolgången, mathållningen och mycket annat spännande.

När jag ändå är inne på det där med artiklar så måste jag givetvis berätta att arbetet med ett nytt nummer av Arkeologi i Östergötland är på gång. Tidskiften, som vi ger ut tillsammans med våra kollegor på Riksantikvarieämbetet UV Öst, kommer med ett nytt fullmatat nummer med spännande artiklar om stort och smått någon gång i sommar. Kanske kommer Brasken med på ett hörn där också. Hos våra kollegor på UV arbetas det också för fullt med slutfasen på en bok om Skänninge där jag bidrar med en artikel om ett 1000 år gammalt mässingsgjuteri. En populär kortversion av den artikeln kan ni förresten läsa i förra numret av Arkeologi i Östergötland, under rubriken Medeltida blingbling made in Skänninge.


Grävning i Kanalgatan i Söderköping.

Det är inte bara grävande och skrivande som är på gång under 2013. Anders och Lars fortsätter med natur- & kulturvandringarna till våren. De nya vandringarna började planeras redan i höstas. Givetvis blir det också en Arkeologidag som vanligt i slutet av augusti. Till sist men inte minst får vi en ny museichef, Olof Hermelin, som vi givetvis vill passa på att hälsa välkommen. Han tillträder om bara några dagar och vi hoppas att han ska trivas hos oss.

Arkeologerna på museet önskar alla ett Gott Nytt År
 
Ann-Charlott Feldt
1:e antikvarie

Kommentarer