Slottets bortglömda tornmurar visas på Arkeologidagen

Nu har vi börjat gräva i slottsträdgården och resultatet efter den första dagen har varit helt över förväntan. Nu vet vi att vi verkligen har något spännande att visa upp på Arkeologidagen på söndag. Det känns bra.


Efter de första lite nervösa tagen med grävskopan började stenar dyka upp och redan till lunch hade vi fått fram en stor del av den norra muren. Innan vi avslutade för dagen kunde vi se hur långt ut från fasaden som murarna sträckte sig - nästan 11 meter. Murarna är helt fantastiska. De är de tjockaste som vi känner till på Linköpings slott - hela 2,3 meter. Inte ens ringmuren från slutet av 1400-talet är så tjock.


Än så länge har vi bara grävt i rasmassorna och borstat fram toppen på murarna men det har inte varit fyndtomt för det. Lite matrester i form av djurben, bitar av medeltida takpannor, fönsterglas och skärvor från vinbuteljer har vi i våra fyndpåsar. Dagens roligaste fynd var en skärva från ett reliefmönstrat och brunglaserat kakel. På skärvan kan vi se en figur som sitter med ena benet uppdraget. Kan det vara en avbildning av Susanna i badet som vi hittat? En gång på 1600-talet prydde figuren en kakelugn på slottet.


I år är det 25-årsjubileum för Arkeologidagen. Olika aktiviteter genomförs runt om i hela landet denna söndag. Passa på att besöka oss på Linköpings slott eller kanske våra kollegor från Riksantikvarieämbetet som visar Askeby kloster. Om ni inte befinner er i Östergötland kan ni gå in på Riksantikvarieämbetets hemsida (följ länken nedan) och se vad som händer i andra län.

Vi ses på söndag!
Ann-Charlott Feldt
1:e antikvarie
 

http://www.raa.se/cms/extern/aktuellt/arkeologidagen_2012/arkeologidagen_2012.html

Kommentarer