Överst finns rester ett tegel- och kalkstensgolv som varit försett med kraftiga träbjälkar längs den södra och norra väggen. Det golvet vilar på ett murbrukslager som i sin tur döljer rester efter träplankor. Nu har vi börjat undersöka kulturlagren under träresterna. I golvlagren har vi hittat djurben, skärvor av medeltida fönsterglas som är nästan svart, en liten skärva från en finare glasbägare, bitar puts med spår av röd bemålning, musselskal och en hel del fiskrens i form av ben och fjäll. Benbitarna vi hittat i golvlagren är mycket små men vi kan se att det finns ben bl a från fågel, svin och får eller get.
Vi hittade även en del fina fynd när vi schaktade bort raseringsmassorna med grävmaskin förra veckan. De flesta av dessa låg i ett skräplager, ovanpå de medeltida raseringsmassorna från rivningen av tornet. Genom fynden kan vi ana att skräplagret hamnade på platsen i samband med den omfattande renoveringen som genomfördes av slottet 1796-1800, inför att det skulle bli residens för landshövdingen. Då passade man på att modernisera och kanske var det då som en del gammaldags kakelugnar åkte ut och ersattes av modernare modeller. I skräplagret fanns bitar av kakel som har tillhört kakelugnar från slutet av 1500-talet och början av 1600-talet. Vid den tiden huserade Gustav Vasas söner, Johan III och Karl IX på slottet. Bland skräpet fanns även skärvor av lergodskeramik som kan dateras till 1600-talet eller senare.
I morgon fortsätter vi ner genom lagren
Ann-Charlott Feldt
1:e antikvarie
tack för att ni lägger upp det så här för oss nyfika :)
SvaraRaderaKul att det uppskattas. Jag kan lova några bloggar till om torngrunden innan vi låter grävmaskinen fylla igen källaren och täcka över allt med jord. Sedan kanske vi återkommer med nytt om slottet när vi fått dateringar och bearbetat fyndmaterialet.
Radera/Ann-Charlott