Palsternacka till middag

I april förra året gjorde vi en liten undersökning i Bokhållaregatan, i de äldsta delarna av det medeltida Linköping. I början av året fick vi resultaten på de makrofossilprover vi samlat in. I en av de äldsta kontexterna, ett igenfyllt dike, fanns en hel del spännande fröer och växtdelar. Ett anmärkningsvärt fynd var en bit palsternacka. Då provet även innehöll köksavfall, djurdynga och latrin är det troligt att palsternackan odlats i en kålgård i nära anslutning till diket.


Enligt Jens Heimdahl som utfört analyserna har palsternacka nyligen hittats i Lund och Nyköping i kulturlager från 1100-talet. Vår preliminära datering av lagren i diket var, med erfarenhet av tidigare undersökningar i Bokhållaregatan, att de borde höra till perioden 1000-1200. Om det skulle visa sig att palsternackan var från den första delen av perioden, dvs från 1000-talet, skulle det vara det äldsta fyndet hittills i Skandinavien.

Den lilla, lilla biten palsternackan skickades därför på14C-analys och häromdagen kom provsvaret. Nej, det blev inte den äldsta plasternackan i Skandinavien men det blev ändå en rejält gammal rotfrukt - hela 800 år! Resultatet blev 1160-1270 e Kr (2 sigma). Och även om det inte blev ”rekord” denna gång så är det enligt Jens Heimdahl antagligen ”den enda direktdaterade palsternackan i Skandinavien”. Alltid något!

Vill man läsa lite mer om medeltida mat, se länkarna nedan till våra kollegor vid Jönköpings läns museum och Kalmar läns museum:


Foto hämtat från Den virituella floran, Naturhistoriska Riksmuseet.

Och vill man ha tips på riktig god mat med palsternacka prova rödingfilé med palsternackspuré!


Smaklig måltid!

Emma Karlsson
Antikvarie

Kommentarer