Arbetar man strax intill en vältrafikerad gång- och cykelväg väcker man en hel del frågor. Igår startade jag och och min kollega Rickard Lindberg en undersökning i Slaka strax söder om Linköping. Redan efter ett par timmar började vi inse att många människor passerar området. Det var både en och annan Slakabo och andra förbipasserande som var nyfikna på vad vi gjorde där.
Området, som ligger strax öster om Gamla Kalmarvägen, utreddes redan förra hösten. Då hittades lämningar efter en boplats vilken vi nu är tillbaka för att förundersöka. (Vill du veta mer om de olika typerna av arkeologiska undersökningar kan du läsa en liten sammanfattning här: http://www.ostergotlandslansmuseum.se/ark_rv50.html)
Kring Slaka finns otroligt många spännande fornlämningar. Bara ett stenkast norr om vår undersökning ligger en stor domarring. Den är dryga 20 m i diameter och bestod ursprungligen av nio stenar. Strax norr om domarringen finns rester efter ytterligare en domarring och enligt äldre uppteckningar ska det även ha funnits en tredje domarring i området. Intill domarringarna finns flera gravar registrerade vilka markerats med resta stenar och högar. Lämningarna är sannolikt delar av ett enda stort, sammanhängande, gravfält från järnåldern.
Under de senaste decennierna har flera arkeologiska undersökningar utförts i Slaka. Bland dem kan nämnas en boplats strax väster om Gamla Kalmarvägen, mitt emot ovan beskrivna gravar. Boplatsen, som undersöktes för dryga 20 år sedan, innehöll lämningar från äldsta stenålder till järnålder.
Nu ska vi undersöka ett område i en åker, kring ett gammalt torp och en mindre yta i ett skogsparti. I skogspartiet ska en galgplats ha legat. Galgbacken är återgiven på en karta över Åsdymlingen från år 1708. Tyvärr har man använt området som grustäkt och nästan all ursprunglig markyta är bortgrävd. Några spår efter galgplatsen finns antagligen inte. I samband med grustäkt hittade man i början av 1800-talet en grav från bronsåldern någonstans i området. Den gravlagda ska ha legat i en ekkista. I graven fanns ett svärd som man tog vara på. Kistan grävde man däremot ner igen. Tänk om vi hittar den där uppe i skogen!
Hittills har vi, efter denna första (varma och somriga) fältdag, hittat flera härdar, stolphål och störhål. Störhålen är antagligen efter en gärdesgård. Idag ska vi börja gräva och undersöka lämningarna. Det vore roligt att hitta några fynd som kan ge oss lite ledtrådar angående datering.
Emma Karlsson, antikvarie
PS Spana gärna in den fina kartan på Lantmäteriets hemsida http://www.lm.se/. Sök sedan i Lantmäteristyrelsens arkiv: Östergötlands län- Slaka socken- Åsdymlingen nr 1-5
Vill man läsa mer om Slaka och de fornlämningar som finns där kan man t ex läsa denna rapport från 2003: http://www.arkeologiuv.se/cms/showdocument/documents/extern_webbplats/arkeologiuv/publikationer_uv/rapporter/uv_ost/uv_ost_2003/ro2003_47.pdf
Tjusigt!!! Ha det så gott i försommaren. Sämre ställen kan man gräva på så här års.
SvaraRaderaHälsar kontorsråttan Erika från arkeologkällaren
Har bloggat litet om trakten:
SvaraRaderahttp://arkland.wordpress.com/2008/04/06/standigt-denna-domarring/
Tack Lasse! Jag hittade faktiskt till ditt blogginlägg häromdagen när jag gjorde efterforskningar om domarringen. Fina bilder och fin räddningsinsats!
SvaraRadera/Emma