Med skrivbordet fullt av dammiga grå(?) klumpar

Förra veckan ägnade jag en del av min tid med att gå igenom ett mindre urval av fynden från kvarteret Rosen. Det som var kvar att fixa till var en översiktlig genomgång av ett 50-tal vita, grå, beige och bruna klumpar – mina insamlade murbruksprover. Den ska följa med som appendix i den rapport som väntar, redan färdigskriven, hos kollegan Mats.
För snart 18 år sedan var murbruket räddningen när vi skulle sortera ut alla byggnadsetapper och ombyggnader på Linköpings slott. Murbruket var det enda som måste blandas på nytt vid varje nytt byggnadstillfälle och varje gång blev det lite olika. Det var skillnader som berodde på relationen mellan kalk och ballast, hur bruket blandats, varifrån råvarorna hämtats och om det använts några tillsatser.

Sedan dess har jag samlat in murbruk så fort det funnits en chans. Numera finns en ganska stor referenssamling på museet. Grunden i samlingen är de drygt 100 olika murbruksvarianterna från Linköpings slott. Dessutom finns prover från slott, kyrkor, källare, borgar, kloster och kulturlager från hela länet.

Samlingen har tyvärr en stor svaghet – Där finns mycket få prover från Norrköpingsområdet. Det har det blivit bättring på nu med 23 olika prover från 1600-tal fram till en bit in på 1900-talet från undersökningarna i kvarteret Rosen. En av de saker jag har tittat på hos murbruken från Rosen är de färgskikt som finns på några av proverna.


Flera olika färger har funnits på husfasaderna och kanske även inomhus i kvarteret Rosen. De kulörer som vi hittat är gräddvitt, ljust beige, gulbeige och rostbrunt. På ett lerbruk, som sannolikt kan tidsfästas till tiden runt år 1800, finns fragment av en röd färg. Några prover visar att byggnader i kvarteret målats om i nya kulörer. Ett exempel är ett prov med en beige färg i botten och över den en röd. Ett prov med en ljust beige färg är mycket hårdbrändt och kan vara från en spis eller murstocken invid en kakelugn.

Ann-Charlott Feldt
1:e antikvarie

Kommentarer

  1. Och vad är syftet och resultatet sett till kv Rosen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mur- och putsbruket kan hjälpa oss att fastställa samtidighet mellan olika byggnadsdelar samt skilja ut olika byggnadsetapper inom samma byggnad.
      När det gäller kv Rosen så ger putserna och färgskikten idé om färgsättningen på bebyggelsen i kvarteret. Vi får en ny färgsatt historia som vi inte känt till förut. Nu är det ju bara en förundersökning och ett litet material men vid en slutundersökning kan det vara möljligt att studera kvarterets färgsättning genom historien.

      Radera

Skicka en kommentar