Östergötland, vi har ett resultat

All plåt på Linköpings domkyrka tornspira ska bytas ut till ny och vi är med från start till mål. Plåten har alltså nått sin livslängd och har skador som riskerar att den börjar lossna helt från 100 meters höjd.

Den plåt som sitter idag är en förpatinerad kopparplåt från 1960-talet. Det betyder att plåten redan var grön och skulle efterlikna ärgad plåt när den sattes upp. Så var arkitekten von Schmalenseés idé då, och således vår idé idag. 

Under hösten har jag som medverkande antikvarie och en projektgrupp diskuterat den nya plåtens kulör. Vi har åkt till Stockholm för att studera referensobjekt, haft möten med plåtslagare och leverantör. Det nya materialet måste stämma överens med den befintliga plåtens utseende. Men det är inte alldeles enkelt. Den plåt som sitter uppe idag har mörknat med åren och har en del missfärgningar. Ja, man kan kalla det en slags patina. Plåten får inte heller bli för avvikande mot långhuset. 
Ett nytt material blir dock aldrig detsamma, men vi har gjort vårt yttersta för att komma så nära den 60 åriga plåten som möjligt. 

Under november skickade vi ett prov på befintlig plåt till plåtfirman i Finland. Fyra prover  med olika nyans fick vi tillbaka. I fredags fick vi ta del av plåtproverna och jämföra. En inte helt enkel uppgift. När plåtslagaren till sist klättrade upp i tornet och höll ut provet genom en lucka, var vi alla överens. 

- Ja, Östergötland. Vi har ett resultat. 

Och som man säger, fortsättning följer! 
/Byggnadsantikvarie Maria Klint
Linköpings domkyrka, så grön och grann.

Fyra prov lades upp tillsammans med ursprunglig plåt.

Provplåt 1 och 2 var mycket nära ursprunglig plåt i nyans.

Prov 1, befintlig plåt och prov 2.

Här håller plåtslagare upp det slutgiltiga plåtprovet mot tornspirans plåt. Provet syns knappt!

Kommentarer

  1. Så roligt att få följa med i processen, all beslutsvånda och lättnad av att ha hittat hem i materialvalet

    SvaraRadera

Skicka en kommentar