Arkeologidag bland gravarna i Hägerstad slotts ekhage

Nu är det dags igen! Arkeologidagen går av stapeln söndag 25 augusti och det är olika evenemang runt om i hela Sverige. Arkeologidagen har varit ett återkommande evenemang den sista söndagen i augusti sedan 1988. Genom åren har museer, föreningar, fornbyar och många andra organisationer genomfört otaliga aktiviteter. Här på muséet har vi genom åren haft föreläsningar, fornvandringar och prova på-aktiviteter. Vi har besökt utgrävningar i städer och vandrat längs nästan bortglömda stigar i skogen. Vi har visat gravfält, borgar, ruiner, skelett, fynd och mycket annat. 

I år besöker vi ett gravfält som ligger i naturreservatet Hägerstad slotts ekhage i Hannäs socken. Platsen kan lite förenklat sägas ligga mellan Åtvidaberg och Valdemarsvik (en vägbeskrivning finns längst ner). Många minns nog TV-serien Drömmen om slottet där ett ljusblått 1800-talsslott renoverades efter att brunnit flera gånger och sedan stått öde en tid. Gravfältet ligger på en udde vid sjön Vindomen strax intill slottet. 

Karta från 1905 som visar slottet med ekhagen till höger.
På den lilla holmen längst ner till höger syns familjen Beyers begravningsplats.

I ekhagen finns gamla ekar och andra träd med sällsynta lavar och insekter. I de gamla trädens håligheter bor det fladdermöss och fåglar. Bland insekterna kan nämnas läderbaggar, ekoxar och gammelekklokrypare. På den här platsen finns också ett gravfält från järnåldern och en begravningsplats för familjen Beyer från tidigt 1900-tal. 

Familjen Beyers begravningsplats

Gravfältet är placerat på krönet av en skarp åsrygg längsmed sjön. Sammanlagt finns här cirka 57 gravar. De flesta är högar och stensättningar. På årsyggen finns dessutom en domarring som ligger tillsammans med en stensättning en liten bit ifrån gravfältet. På söndag visar jag gravfältet, berättar om platsen och vad som kan döljas i gravarna. 

Gravar uppe på åsryggen. Till höger i bild skymtar sjön Vindomen.

Följ med mig på söndag!

Ann-Charlott Feldt, arkeolog


Guidningen startar kl 14.00 söndagen den 25 augusti 2024.

Guidningen genomförs av Östergötlands museum i samarbete med Länsstyrelsen Östergötland och är gratis Terrängen är ojämn och bitvis brant så tänk på att ha bekväma skor. Vi går ca 1,7 km.


Hitta rätt:

Ta vägen mot Valdemarsvik/Västertryserum från Falerum. När vägen delar sig efter ca 1,7 km fortsätt mot Västertryserum/Hannäs (väg 744). När du kommer till Hannäs, ta av åt höger mot Ukna (väg 727). Efter ca 140 meter kommer du till en vägkorsning där blå skyltar visar vägen till kyrkoruinen och gravfältet samt naturreservatet. Begränsat parkeringsutrymme.

Koordinater: WGS84 58°8'26.3"N 16°19'54.2"E


Kommentarer