Dold dekoration i Simonstorp

Den 8 april (2016) kunde ni läsa ett blogginlägg av Ann-Charlott Feldt om Simonstorps kyrka, som ligger utmed vägen mellan Norrköping och Katrineholm. Det handlade om de mystiska skelettfynden under golvet i Simonstorps kyrka. Fynden är fortfarande ett mysterium och ingenting nytt om dem avslöjas här. Däremot finns det  annat som varit dolt i Simonstorps kyrka – inte okänt, men dolt i många år.

Mot koret i öster, foto ÖM 2005.

Mot orgelläktaren i väster, foto ÖM 2005.
I samband med den nuvarande renoveringen av kyrkan ska kyrkorummets tak och väggar rengöras och målas. Taket är ett brädtak, men det har varit pappspänt sedan början av 1900-talet och är i dag målat med vit limfärg. För att undersöka de tekniska förutsättningarna för en ommålning av taket skrapade målarna varsamt fram underlaget i en ruta och fram skymtade en bit av ett måleri, typiskt för det tidiga 1900-talet. År 1909 gjordes en större renovering av kyrkan under ledning av arkitekt Axel Lindegren, Stockholm. Han var släkt med den mer namnkunnige arkitekten Agi Lindegren, som här i Östergötland bl a renoverade kyrkorna Hedvig och S:t Olai i Norrköping, S:t Lars kyrka i Linköping och Mjölby kyrka. Det finns ett antal färglagda ritningar som visar hur Axel Lindegren tänkt sig en målad dekor i Simonstorps kyrka. Dekoren är som en enklare variant av den mycket påkostade utsmyckningen i Hedvigs kyrka (1890), men den hör mer till jugendstilen än till Hedvigs nybarock.


Dekorationerna målades av konstnären C R Forslund, Katrineholm, och det är inte känt i hur stor utsträckning han följde arkitektens förslag, eller om han omformade måleriet efter egna tankar. När arbetet besiktigades av Sigurd Curman, som då var anställd på Överintendentsämbetet där han bl a arbetade med restaureringsfrågor, blev inte omdömet om måleriet det allra bästa. Han tyckte att måleriet har blivit rätt flackt och intresselöst. ”Färgerna äro för blaskiga; icke heller finnas någon schwung i penselföringen. Det hela verkar därför ganska ’könlöst’¨, om jag så får uttrycka mig.” Sigurd Curman blev senare i karriären riksantikvarie.

I Simonstorp var det mer än måleriet som ändrades; bl a försågs korets fönster med färgat glas, ett nytt golv lades, väggarna fick en bröstpanel, bänkinredningen ändrades från slutna bänkkvarter till öppna bänkar och predikstolen flyttades från norra till södra sidan. År 1950 gjordes ytterligare en renovering av kyrkan och då målades det dekorativa måleriet över.

Ett parti av Carl Richard Forslunds måleri.


Sigurd Curman må inte har varit nådig i sitt omdöme, men för en byggnadsantikvarie av i dag är det i alla fall roligt att skymta det mer än 100 år gamla måleriet. Det hela blir inte sämre av att Axel Lindegrens ritningar ligger i Östergötlands museums topografiska arkiv.

Anita Löfgren Ek
Antikvarie







Kommentarer

Skicka en kommentar